Play ponuda

Krtici u HDZ-u prijeti do godinu dana zatvora

shimmer fallback

'Ovo je kao nekad u Sovjetskom Savezu, tajno nas snimaju i onda kažnjavaju. Jasno je da niti jedna stranka ne može dozvoliti da njezini članovi u javnosti iznose različita mišljenja.

5.5.2011.
9:46
Play ponuda

Nitko iz HDZ-ovog vodstva nije u srijedu želio ili smio govoriti o zbunjujućoj odluci stranačkog Nacionalnog vijeća kojom su u utorak raspušteni županijski odbori HDZ-a Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije.

Čelnicima HDZ-a očito je neugodno javno objašnjavati da je povod stegovnim mjerama činjenica da se na zatvorenim sjednicima tih tijela nakon presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču moglo čuti i blagih kritika vladine politike i zahtjeva da Hrvatska zauzme čvršće stajalište prema Haškom sudu.

Svi članovi HDZ-a nisu, dakle, raspravljali u duhu "Teza za sjednice županijskih odbora" što su iz Središnjice poslane na dan presude, a Jadranka Kosor doznala je to na osnovu audio zapisa spornih sjednica. Tajnice u sjedištu HDZ-a preslušavale su snimke iz Rijeke i Splita i izradile transkripte, pa je predsjednica stranke na sjednici Nacionalnog vijeća raspolagala i snimkama i transkriptima kojima je presudila Gariju Cappelliju i Kruni Peronji, piše Novi list.

Navodno je Peronja audio zapis osobno donio u Zagreb, s tim da članovima županijskog odbora nije rekao da ih se snima. Cappelli, pak, uopće nije znao da se snima sjednica na kojoj je, prema ocjeni Jadranke Kosor, Darka Milinovića i Božidara Kalmete koji su ga u ponedjeljak jako kritizirali, dopustio previše demokratsku raspravu.

Članak 131. Kaznenog zakona propisuje novčane kazne ili zatvorsku kaznu do jedne godine za neovlašteno snimanje, ali samo ako oštećeni pokrene postupak. Dakle, ako Cappelli doista nije znao da se snima sjednica tijela kojim je on predsjedao, morao bi prijaviti (ne)poznate snimače kako bi se utvrdilo ima li u HDZ-u neovlaštenog snimanja

"Ovo je kao nekad u Sovjetskom Savezu, tajno nas snimaju i onda temeljem toga kažnjavaju. Jasno je da niti jedna stranka ne može dozvoliti da njezini članovi u javnosti iznose različita mišljenja. Ali, tragedija je da se u HDZ-u više niti na našim zatvorenim sjednicama ne smije slobodno raspravljati. Pa gdje ćemo onda? Bilo je sasvim logično da si ljudi daju oduška nakon nepravednih presuda i malo emocionalnije istupe na sjednici, no stigle su sankcije", ispričao je jedan HDZ-ovac izražavajući tako stavove onog dijela stranke kojem nije normalno to što je Jadranka Kosor napravila spomenutim županijskim odborima.

Vezani članci:

arti-201105020165006 arti-201105030825006

Play ponuda
Play ponuda