ZNA SE REZULTAT?

KRŠENJE ZAKONA? GONG UPOZORAVA: U biračkim odborima u Banjoj Luci i Sarajevu sjede članovi HDZ-a BiH

Sporan je i slučaj Sarajeva gdje je desetak članova HDZ-a BiH imenovano u biračke odobre

Udruga Gong upozorila je u četvrtak na kršenje zakona po kojem članovi biračkih odbora ne smiju biti članovi stranaka, navodeći primjere iz Banje Luke i Sarajeva gdje su članovi HDZ-a BiH imenovani u biračke odbore. U Banjoj Luci cijeli je Gradski odbor HDZ BiH imenovan u biračke odbore, predsjednik gradskog odbora HDZ-a BiH Davor Pranjić, dopredsjednik Mario Papić, tajnica Ivana Lukenda i rizničar Kristijan Nikolić, ističe Gong u priopćenju.

Sporan je i slučaj Sarajeva gdje je desetak članova HDZ-a BiH imenovano u biračke odobre. Tako je, primjerice, predsjednica biračkog odbora Maja Gagović ujedno i članica Županijskog odbora HDZ-a BiH, a zamjenik predsjednika odbora Dalibor Kocić član općinske organizacije HDZ-a BiH Novi Grad, navodi Gong kojem su građani dojavili sporne primjere.

ŠUICA ‘ZARATILA’ S GONGOM: Nakon njihova odgovora objavila je fotografiju starog ‘dvorca’ u Cavtatu

Gong stoga poziva Državno izborno povjerenstvo (DIP) da hitno reagira, a građane da mu prijave ako primijete da su članovi stranaka u biračkim odborima. Pritom podsjećaju da biračke odbore u Hrvatskoj imenuju općinska i gradska izborna povjerenstva, a one u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu DIP. Sastavi odbora mogu se vidjeti na internetskim stranicama http://www.izbori.hr.

“Smatramo da bi bolje bilo kada bi stranke, odnosno kandidati za predsjednika, imali mogućnost imenovati svoje predstavnike, jer bi se tako bolje uspostavila međusobna kontrola, kao što se radi na parlamentarnim izborima”, poručuju iz Gonga ističući kako godinama upozoravaju na spornu praksu popunjavanja formalno nestranačkih biračkih odbora, kakve predviđa Zakon o izboru predsjednika, sa članovima bliskim vlastima.

UPOZORENJE IZ GONGA UOČI IZBORA: ‘Držite se uputa ‘k’o pijan plota’ i poštujte pravila slobodnih i poštenih izbora’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr