Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je, komentirajući uhićenja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, da je resorno ministarstvo ono koje provodi reformu pravosuđa, a ne Zdravko Mamić.

Istaknuo je i da Hrvatska ima 1700 sudaca i savjetnika i da suđenje možda i baca sjenu na sve njih, ali...:

"Ovo pokazuje da nema nedodirljivih. Ministarstvo priprema antikorupcijski paket. Svi će se suci sigurnosno provjeravati svakih pet godina, a ne samo na početku kada postaju suci."

'Očekujem izručenje braće Mamić'

Malenica, kako kaže, očekuje i izrućenje braće Mamić:

"Prošli tjedan poslali smo dokmentaciju Bosnu i Hercegovinu zbog izručenja Zorana Mamića, a poslat ćemo i zahtijev za izručenje Zdravka zbog ovog procesa."

Objasnio je da se na sastanku s ministrom pravosuđa Bosne i Hercegovine razgovaralo o bilateralnom sporazumu i manjkavostima u izvršenju kazni. Najavio je izmjenu dotičnog sporazuma.

'Imali su priliku mijenjati pravosuđe'

Kritike iz oporbenih redova kako je zabrinjavajuće kad ispada da kriminalci provode reformu pravosuđa, Malenica je odbacio kao "populizam":

"To je populistički stav SDP-a. Imali su priliku mijenjati pravosuđe, a ne sjećam se da su napravili nešto značajno. Mi uvodimo nove planove i provjeru sudaca.”

Ponovio je da ovakvi događaji ostavljaju mrlju na pravosuđu, ali i da im je cilj nam maknuti sve koji prljaju sustav.