KAZNA PERKOVIĆU I MUSTAČU

BELJAK O MINHENSKOJ PRESUDI: ‘Činjenica je da je HDZ stvarala tajna služba bivše države’

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije danas želio komentirati minhensku osuđujuću presudu bivšim pripadnicima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, ali je ustvrdio kako je “činjenica” da je HDZ stvarala tajna služba bivše države.

Krešo Beljak je, upitan ima li komentar na tu osuđujuću presudu, odgovorio niječno, ali i ustvrdio kako zna da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dobio putovnicu od Perkovića, te kako je činjenica da je HDZ stvarala tajna služba bivše države.

“Ne, apsolutno ne(mam komentar), ali činjenica jest, znam to iz razgovora sa starim HSS-ovcima, da je Tuđman dobio putovnicu od Perkovića”, rekao je Beljak novinarima nakon što je Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) predala kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). “To je činjenica, to je istina. Što, kako, u kojem kontekstu ’87 dok je Vlado Gotovac bio na robiji, to trebate sami zaključiti u istraživačkom novinarstvu. Ali činjenica je da je tu stranku stvarala tajna služba bivše države”, izjavio je Beljak.

Vrdoljak bez ‘posebnog stava’

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak tvrdi da proces i presuda Perkoviću i Mustaču nisu bili u fokusu njegova interesa, “ni događanja tko je kome u kojem trenutku dao putovnicu”. Ipak, kazao je “neobično je ružna pouka, još posebno ako sutra presuda bude pravomoćna, da su ljudi koji su realno sudjelovali u stvaranju i HDZ-a i države osuđeni za neka djela”. “Nemam neki poseban stav o tome”, rekao je Vrdoljak.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da je šokiran presudom jer je riječ o ljudima koji su Franji Tuđmanu nabavljali putovnicu, koji su uživali njegovo povjerenje, Gojka Šuška, (Tomislava) Karamarka, svih HDZ-ovaca koji su bili među osnivačima stranke, a na kraju su prokazani kao udbaški egzekutori.

Povratak na Net.hr