PRIVATNI SEKTOR NAJGORI

DANAK KRIZE: Radnici zbog straha od gubitka posla ne prijavljuju kršenja prava

Bliski Istok i Sjeverna Afrika i dalje su najgore regije na svijetu u kojima temeljna prava radnika malo ili ništa ne znače, piše Novi list.

Migranti čine najveći broj radnika u zemljama Perzijskog zaljeva gdje nemaju nikakve zakonske zaštite i sustavno su izloženi prisilnom radu.

Najgore zemlje svijeta kada su u pitanju radnička prava, prema ovogodišnjem globalnom indeksu prava radnika koji je drugu godinu uzastopce objavila Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), su Bjelorusija, Kina, Kolumbija, Egipat, Gvatemala, Pakistan, Svazi te Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

ITUC prati 141 zemlju svijeta i svrstava ih u šest kategorija, ovisno o razini prava. Većina zemalja EU nalazi se u prvoj grupi u kojima su kršenja prava rijetka. Hrvatska se nalazi u drugoj skupini kao i prošle godine. U toj skupini nalazi se 26 zemalja, a u njima se ponavljaju određena kršenja prava, poput ograničavanja kolektivnog pregovaranja za proračunske korisnike.

Sever: Dio kršenja prava ne prijavljuje se

“Nije ta pozicija realna. Zbog straha od gubitka radnog mjesta, rada na određeno, agencijskog rada, niti nama radnici ne prijavljuju sva kršenja”, kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i dodaje kako se u privatnom sektoru “najviše krše prava radnika” te da se “dobar dio kršenja prava niti ne prijavljuje”.

U razdoblju 2014. na 2015. godinu u svijetu je zabilježen golem porast proizvoljnih uhićenja i pritvaranja radnika zbog njihovih legitimnih i mirnih prosvjeda u svrhu ostvarivanja prava.

Iako su europske zemlje daleko najbolje na svijetu kada je riječ o zajamčenim pravima radnika u proteklih godinu dana očituje se pogoršanje prava radnika i to kroz eroziju zakona i institucija.

Radnička prava i dalje su pod udarom i to pod krinkom mjera štednje u zemljama poput Portugala i Grčke, piše Novi list.

Novi list/Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr