'BORBA JE STALNA'

PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE KOMENTIRAO UHIĆENJA: ‘Još jedna jasna poruka – naša borba protiv korupcije je stalna, to smo dokazali…’

Premijer je kazao kako se njegova Vlada bori protiv korupcije

Jutros je krenula velika policijska akcija u kojoj je uhićen predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević. U istrazi u kojoj su obuhvaćeni i gradonačelnik Velike Gorice, saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške, saborski zastupnik SDP-a Vinko Grgić, sumnja se kako su milijunski poslovi dijeljeni uz milijunske provizije.

Na sjednici Vlade ovu je situaciju komentirao i premijer Andrej Plenković.

“Još jedna vrlo jasna poruka koju smo kazali i jučer u Saboru – zadaća svih tijela, osobito pravosudnih, DORH-a, USKOK-a i policije je da nepristrano i samostalno rade svoje posao. Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna, naš prošli i ovaj mandat dokazuje da se protiv korupcije borimo konkretnim aktivnostima”, kazao je Plenković. “Za svakog za koga se utvrdi da je kriv će odgovarati”, rekao je premijer i kazao kako će detalje komentirati kada se upoznaju sa slučajem.

UHIĆEN ŠEF JANAFA: Sumnja se da je uzeo 1,9 milijuna kuna mita! U aferu upleteni jedan HDZ-ov i jedan SDP-ov saborski zastupnik

Policija pretražuje prostore Janafa

Javno poduzeće Janaf u četvrtak je potvrdilo da prostorije te tvrtke pretražuje policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

“U Janafu d.d. trenutačno su izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te vas obavještavamo kako se u društvu na svim lokacijama održavaju redovite poslovne aktivnosti”, navode u priopćenju. Prema neslužbenim informacijama, policija je u ranim jutarnjim satima pokrenula akciju u kojoj su, među ostalima, osumnjičeni predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je “rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba”. No, u policiji pritom nisu željeli govoriti o nikakvim imenima. “Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem koje policija provodi u koordinaciji s USKOK-om unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije”, ističe Mandić.

Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provoditi pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka. Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju. Prema pisanju medija u tijeku su i pretrage velikogoričke gradske uprave i komunalnih tvrtki, a predmet izvida je među ostalim i projekt nove kanalizacije i pročistača otpadnih voda u Velikoj Gorici, vrijedan 700 milijuna kuna.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) poslijepodne će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet. Neslužbeno, radi se o Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP).

Komentari HDZ-ovih ministara

Uoči sjednice Vlade aferu su komentirali i ministri, pa je tako ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala: “HDZ i Vlada i riječima i djelom potpuno podržavaju rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, policije, svih institucija, koje trebaju samostalno i neovisno raditi svoj posao. Naravno, da čvrsto podržavamo borbu protiv korupcije”.

Ministar financija Zdravko Marić te ministar graditeljstva Darko Horvat nisu imali komentara.

A što da kažem? Nemam nikakvih saznanja za išta komentirati. Mi kao Vlada se borimo protiv korupcije, neka institucije rade svoj posao”, rekao je Marić.

Ministar prometa Oleg Butković je rekao: “Ja ne znam ništa… Nema me što brinuti, institucije rade svoj posao”, kazao je. Ne vidi sličnosti sa slučajevima Josipe Rimac.

 

Povratak na Net.hr