HRVATSKA VLADA POKREĆE REFORMU SVIH REFORMI? / 'Ta mjera je ključna za dolazak velikih investitora'

U jutrošnjoj emisiji HRT-a U mreži prvog diskutiralo se o tome hoće li jedna od prvih reformi Vlade biti spajanje gruntovnice i katastra i uopće u uvođenje reda u zemljišne knjige.

1.4.2016.
10:20

Zašto je spajanje gruntovnice i katastra izuzetno bitno ili kako se več popularno naziva reformom svih reforma, objasnio je predsjednik Udruge stranih investitora Mladen Fogec.

- Kada smo dobili podatke i vidjeli u kojem si stanje zemljišne knjige u Hrvatskoj, došli smo do zaključka da ni jedan investitor nema motiva da investira u Hrvatskoj. Katastar nije usklađen s gruntovnicom a to dvoje nije usklađeno sa stvarnim stanjem. U Hrvatskoj imamo 3500 katastarskih općina, od njih 220 uopće nema knjige, a 70 posto njih je ažurirano u 19. stoljeću - za vrijeme, onda taj podatak sve govori - poručio je Fogec.

Predsjednik Komore inžinjera geodezije Vladimir Krupa smatra da država treba uložiti puno sredstva u izmjeru zemljišta RH jer ne postoje kvalitetmne zemljišne evidencije a neophodno je vidjeti kakvo je stvarno stanje.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kaže da je država premalo učinila po tom problemu. - Vlada ima plan reformi i trenutno se radi na povezivanju podataka iz katastra i zemljišnih knjiga tako da se jednim klikom može vidjeti tko je posjednik, tko je vlasnik i ostali podaci koji su upisani. Cilj je da do kraja ljeta imamo ujedinjene podatke iz katastra i zemljišnih knjiga kako bi se mogla napraviti jedinstvena evidencija - izjavio je.

Fogec je napomenuo kako je vrlo bitno da se odrede prioritete kod mjerenja.

- Ne trebamo sada krenuti mjeriti Velebit. Ne vidim praktičnu vrijednost da sada izmjerimo Goli otok. Trebali bi odrediti prioritete u područja koja su atraktivna za investitore jer je mjerenje dugoročan proces - poručio je za HRT.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen