Krave u agoniji ugibaju od gladi!

shimmer fallback

'Kada su goveda došla na farmu, bile su to velike, lijepe, mliječne krave, a sada im se ispod kože naziru kosti i ispada im dlaka.

28.3.2013.
17:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na Krbavskom polju uginulo je više od 140 krava simentalske pasmine s farme iz Jošana kraj Udbine, vlasnika iz Splita, alarmiraju iz udruge Glas životinja.

Veterinar i nadležna veterinarska inspekcija, nakon posjeta farmi, potvrdili su da je ondje ostalo tek 90-ak krava i 17 junadi te da ih, svakim danom, ima sve manje. Zbog nedovoljno hrane – ugibaju u agoniji. Posljednjih se nekoliko dana s farme na ispašu u Krbavsko polje pušta 70-ak krava koje pokušavaju po kamenjaru pasti travu. Ta je trava toliko sitna da nije niti za ovce, a kamoli za goveda koja više energije potroše tražeći hranu nego što je unesu jedući.

"Kada su goveda došla na farmu, bile su to velike, lijepe, mliječne krave, a sada im se ispod kože naziru kosti i ispada im dlaka. U početku su u registru bile prijavljene kao mliječne krave, a kako su prestale davati mlijeko zbog loše ili nikakve ishrane, preimenovane su u kategoriju krava za telenje. Sada su toliko slabe da ne mogu niti preživjeti, a kamoli oteliti se", piše udruga na svom portalu.

Udruga ističe kako je lani ispaša bila slaba zbog suše, a da je, usto, prikupljeno i premalo sijena te da nedostaju i financijska sredstva. Prema riječima njihovih sugovornika, problemi su nastali nakon što su potrošena sredstva postojećega kredita, a banka koja je kreditirala ovaj poslovni potez poduzetnika, ne želi izdvajati dodatna sredstva.

U krugu farme još uvijek leži 20-ak leševa jer farma nema sredstva za odvoz, iako je to, po zakonu, dužna. Udruga Glas životinja takvo stanje smatra nedozvoljenim i alarmantnim. Lešine se moraju odvesti, bez obzira na to je li tvrtka to u mogućnosti platiti ili ne, a zbog moguće zaraze ostalih životinja na farmi i zaštite okoliša. Udruga ističe kako inspekcija nema podatke o još 60 krava koje nedostaju.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču