KRAJ KUPOVINE JEFTINIJIH UREĐAJA: / Sve je potrošeno, priliku imate opet iduće godine

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Dusko Marusic

U roku od samo devet dana građani su kupili 10.000 uređaja za koje se isplaćivala subvencija od 800 kuna po uređaju, odnosno potrošeno je svih osam milijuna kuna namijenjenih toj svrsi.

12.6.2015.
12:46
PIXSELL/Ilustracija, Dusko Marusic
Play logo

Sada je tome kraj, jer novaca više nema. Subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost namijenjeni kupnji energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja, razreda A+++ su potrošene.

Zadnjih 800 kupljeno u Osijeku

Posljednji je uređaj kupljen, odnosno zadnjih 800 kuna potrošeno jučer prijepodne u Osijeku te novaca za ovu namjenu više nema. U akciju Fonda bilo je na kraju uključeno 610 prodajnih mjesta, na kojima su se nudila 392 modela uređaja – perilica i sušilica rublja, perilica suđa, hladnjaka i zamrzivača, odnosno hladnjaka sa zamrzivačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj uređaja kupljen je u Gradu Zagrebu, potom u Primorsko-goranskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj, a čak 90 posto kupljenih uređaja bile su perilice rublja.

I iduće godine bit će akcije

Kako najavljuju iz Fonda, akcija će se najvjerojatnije ponoviti i iduće godine, o čemu će više informacija biti poznato krajem ove godine, kad se bude donosio plan isplate subvencija u 2016. Hoće li i iduće godine subvencija biti isplaćivana samo za ovogodišnje vrste uređaja, ili će, moguće, lista aparata biti i proširena, u Fondu za sada ne znaju, piše Novi list.

Kupnjom i stavljanjem u funkciju prvih 10.000 uređaja uštedjet će se, otprilike, električne energije koliko u godini dana potroše 73 kućanstva, a vode koliko potroši 166 kućanstava. U okoliš će pak otići 235 tona CO² manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo kako su takvi uređaji u pravilu skuplji, ali njihovom kupnjom su zagarantirani manji troškovi energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja. Upravo zato smo pokrenuli ovaj projekt, kako bismo građanima omogućili da umjesto A+, kupe još štedljiviji uređaj, koji će im se vremenom sasvim sigurno isplatiti", kazao je po zatvaranju akcije direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Svima koji su kupili uređaje i dobili obrazac s barkodom važno je poručiti da dokumentaciju u Fond dostave u roku od 15 dana, kako bi na svoj račun dobili poticaj od 800 kuna", zaključuje Müller.

Novi list/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo