Dragan Kovačević, bivši šef Uprave Janafa i jedan od glavnih aktera istoimene afere, najkasnije bi do četvrtka trebao izaći iz zagrebačkog Remetinca. Bit će to drugi put da Kovačević izlazi iz remetinečkog zatvora, a s njim bi na slobodu trebali biti pušteni i suokrivljeni poduzetnik Ivan Širić i Vlado Zorić, bivši direktor sektora sigurnosti u Janafu, piše Jutarnji list.

Istražni sudac je 7. svibnja produljivao pritvor Kovačeviću i ekipi pa je odlučio da taj pritvor može trajati najviše 20 dana, do 27. svibnja, ili dok se ne ispita preostalih osam svjedoka zbog kojih im je pritvor određen. Tijekom prvih 30 dana novog kruga istraga protiv Kovačevića, 31 svjedok bio je na ispitivanju u USKOK-u. Ostalo ih je još osam, a sudac smatra da bi Kovačević, Zorić i Širić mogli utjecati na svjedoke dok su na slobodi.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je u zadnja dva tjedna USKOK ispitao skoro sve od preostalih osam svjedoka i da bi tijekom ovog tjedna trebao biti saslušan i posljednji svjedok.

Saslušan i Ivan Vrdoljak

Taj zadnji svjedok je, prema informacijama Jutarnjeg lista, jedan od zaposlenika Janafa zadužen za javnu nabavu. Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva i Kovačevićev stranački kolega, saslušan je prošlog četvrtka. On je predložen na okolnosti svojih eventualnih saznanja o kupnji stana na Žnjanu u Splitu. Radi se o stanu, kako stoji u optužbi, koji je bio mito koje je Širić dao Kovačeviću u zamjenu za poslove s Janafom.

Podsjetimo, Širićeva tvrtka Cefis kupila je stan od tvrtke Sunčani Žnjan, čiji su vlasnici Vrdoljak i HNS-ovac Klement Bašić. USKOK navodi kako je stan kupljen kao dar Kovačeviću i da se nalazio u njegovu prikrivenom vlasništvu, iako je formalni vlasnik i dalje firma Cefis.

Poslije Kovačevićeva uhićenja, Vrdoljak je novinarima rekao da nema pojma o Kovačevićevu stanu u Splitu, dok Bašić tu temu nije htio komentirati. Kao svjedok je ispitan i Bašić, no nije poznato što su on i Vrdoljak rekli istražiteljima.