TRAŽI SE 'KRTICA'

KOVAČEVIĆ JE ODJEDNOM POČEO RADITI NEŠTO ČUDNO: Istražitelji su shvatili što se događa i krenuli u akciju. Ponovio se slučaj Rimac…

Baš kao i u slučaju Josipe Rimac, šef Janafa Dragan Kovačević shvatio je da će biti uhićen prije nego što je krenula policijska akcija što svjedoči zabrinjavajućem curenju informacija iz naše policije

U akciji policije i USKOK-a uhićen je predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević. Uz njega, najzvučnija imena sumnjivaca su HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Dražen Barišić te njegov kolega iz saborskih klupa, SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Sumnja se da su sudjelovali u primanju mita i namještanju poslova teških oko 200 milijuna kuna. Sumnja se da je ovaj trojac, uz ostale, namještao poslove vlasniku tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, Kreši Peteku. On je također uhićen.

Kako je jučer objavio Jutarnji list, ova su uhićenja rezultat tajne akcije koju su istražitelji vodili proteklih godinu dana. Tako su se tajno snimali telefonski razgovori osumnjičenika te ih se tajno pratilo. Čekajući u zasjedi ispred Kovačevićeva stana u Tuškanovoj u srijedu istražitelji su primijetili nešto čudno. Shvatili su da je Kovačeviću netko dojavio da mu se sprema uhićenja pa su umjesto u četvrtak ujutro, odmah u srijedu navečer upali u Kovačićev stan.

Naime, kako je doznao Jutarnji, osumnjičeni šef Janafa već je počeo sklanjati određene stvari za koje je smatrao da su kompromitirajuće. Navodno je pokušao uništiti mobitele koje je policija ipak pronašla. Nakon uhićenja Kovačevića, policija nastavlja istragu kako bi utvrdila tko je Kovačeviću dojavio da će biti uhićen zbog čeka je akcija zamalo upropaštena.

PAD MOĆNOG DIREKTORA: Kandidat za šefa SDP-a, strateg HNS-a, u dilu s Plenkijevim frendom. Ipak je odigrao kombinaciju previše…

Kako je Rimac napipala ‘bubu’

Curenje informacija iz istraga prema sumnjivcima zabrinjavajući je obrazac koji se ponavlja. U posljednjem zvučnom slučaju prije ovog, Josipa Rimac je sama otkrila prislušni uređaj u svom automobilu. Nakon toga, akcija njezina praćenja i nadzora je prekinuta i ekspresno se krenulo u uhićenja.

Naime, malo je vjerojatno da je Josipa Rimac sama, bez ikakvih informacija da je prisluškuju, rukom ispod upravljača svog Audija A4 pronašla “bubu”. Kada ju je otkrila, otišla je u policiju i kazala što je otkrila.

Što bi sve otkrile i važnije do koga bi došle istrage u slučajevima Janaf i Rimac tako nikad nećemo saznati.

Borba protiv korupcije, ali do određene razine?

Govoreći na jučerašnjoj sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković na početku se osvrnuo na ovu policijsku akciju. Zadaća svih tijela, a osobito pravosudnih, kazao je, jest da nepristrano rade svoj posao.

“Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna, to dokazuje naš mandat. Naša Vlada se za to zalaže konkretnim aktivnostima. Dajemo podršku DORH-u, USKOK-u i PNUSKOK-u u svim aktivnostima. Oni su neovisni, samostalni, lišeni utjecaja i pritisaka na njihov rad. Svatko za koga se utvrdi da je kriv će i odgovarati. Nemamo više informacija u ovoj fazi”, rekao je Plenković.

Situacija sa curenjem informacijama ne osnažuje ovakav zaključak. Je li policija zahvatila sam vrh korupcijske hobotnice ili su jučer Rimac, a danas Kovačević prije uhićenja stigli uništiti i na sigurni pospremiti kompromitirajući materijal za ribe veće od sebe? Bori li se Hrvatska protiv korupcije, ali samo do određene razine?

UHIĆEN ŠEF JANAFA: Sumnja se da je uzeo 1,9 milijuna kuna mita! U aferu upleteni jedan HDZ-ov i jedan SDP-ov saborski zastupnik

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr