KOSOR OBJASNILA ZAŠTO JE KOLINDA NEPOPULARNA: Nabrojala sve njezine grijehe

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu N1 televizije, gdje je govorila o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, komentiravši zbog čega je Kolinda nepopularna.

Također se osvrnula na odnos predsjednice i premijera Andreja Plenkovića te prognozirala kako će izgledati stvari na tom planu.

‘Oboje kažu da je to na razini idealnog – da su praktički odrastali zajedno u Ministarstvu vanjskih poslova, čini se da je to idilično. No, kad krene stvarni život – jer Vlada je u fazi medenog mjeseca, a mediji zasad ne vide ništa što bi se moglo kritizirati – i kad krenu rasprave tko će ići na Europsko vijeće, vidjet ćemo, ali i kada se krenu rješavati pitanja. Plenković je, koliko vidim, zasad popularniji od Kolinde Grabar-Kitarović’, rekla je Kosor.

‘Predsjednica nije ostvarila nijedno obećanje’

Na pitanje zašto je Kitarović nepopularna, Kosor tvrdi kako je razlog neispunjavanje obećanog.

‘Zato što nije ostvarila nijedno obećanje, iako su bila laka za izvršiti i to je lako vidjeti. Sva obećanja političara su važna, i ne bi se smjelo događati da se lažno obećava. A ona je davala jednostavna i lako izvediva obećanja, koja nije ispunila. Primjerice, o preseljenju – kazala je da ne želi biti na Pantovčaku. Formirale su se komisije koje su trebale utvrditi neke stvari, ništa se nije dogodilo – očito je da nema namjeru preseliti se. To je uglavnom palo u zaborav. Drugo, obećavala je da će smanjiti proračun za 30 milijuna i broj zaposlenih za stotinu – ni to se nije dogodilo. Jučer je dobila i nalog povjerenice za informiranje, jer je uskraćivala javnosti podatke o tome što je učinila po pitanju mladih, a što je obećavala, i to joj se nije smjelo dogoditi. Vrlo je osjetljiva bila i operacija oko smjene šefa sigurnosnih službi, ne znamo što se tu dogodilo’, kaže Kosor.

kolinda-i-buljevic

Šutnja predsjednice

Kolinda nije reagirala ni na tenzije vezane uz pitanje pobačaja, ali niti na napad na predsjednika HND-a Sašu Lekovića.

‘Napad na predsjednika HND-a, odnosno pokušaj ubojstva koji tek treba utvrditi MUP, treba komentirati, no sumnjam da bi se trebalo ići u javnost s floskulama – trebali su se izjasniti i predsjednici vlade i države. Što se tiče pobačaja, to će biti tema dok Ustavni sud ne odluči. Neshvatljivo je da zahtjev ostane u ladici od 1992. do 2016. godine. Tu će se tenzije dodatno dizati, a Ustavni sud bi se trebao decidirano izjasniti o pristicima na žene koje danas dolaze nažalost u bolnice obaviti taj mučan čin. Nema nijedne žene koja je sretna što je morala napraviti pobačaj. Uravnotežen pristup politike je nužan da bi Ustavni sud ocijenio taj zakon, ali mislim da je sramota da primjenjujemo propis iz socijalističke republike Jugoslavije iz 1978.’, zaključila je Kosor.

Povratak na Net.hr