Play ponuda

Kosor: Nećemo popustiti pritiscima iz Vatikana!

shimmer fallback

'Hrvatska neće popustiti pritiscima iz Vatikana zbog spora kojeg porečka biskupija ima s talijanskim benediktincima', rekla je premijerka Kosor i najavila da će osobno pisati papi Benediktu XVI.

1.8.2011.
14:37
Play ponuda

Nakon što je u Banskim dvorima održala sastanak s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom, premijerka Jadranka Kosor je rekla i da će od hrvatskog veleposlanstva u Vatikanu tražiti da poduzme sve moguće mjere, te da će, s ciljem rješavanja problema, na razgovor kod Gordana Jandrokovića u Ministarstvo vanjskih poslova biti pozvan tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone.

Porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan dobio je tako svu potporu premijerke Kosor koja je još zatražila od resornih ministarstava da daju na uvid svu dokumentaciju kako bi se vidjelo zbog čega je došlo do spora. Premijerka Kosor je rekla kako je neugodno iznenađena cijelim sporom, piše Dnevnik.hr.

Biskup Milovan nije želio odgovoriti na pitanje osjeća li se iznevjerenim od strane zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Na upit hoće li se s njim sastati, biskup Milovan je pozitivno odgovorio i dodao kako često ima sastanke s nadbiskupom Bozanićem.

Podsjetimo, papa Benedikt XVI. je pogodovao talijanskim benediktincima kako bi u svoje vlasništvo vratili veliko zemljište i samostan u Dajli blizu Novigrada u Istri, odakle su otišli u Italiju 1948. Za te nekretnine krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon potpisivanja Osimskih sporazuma, od Italije su dobili odštetu u iznosu od 1,7 milijardi tadašnjih lira.

Kardinalska komisija, u kojoj je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, bez pristanka mjesne Porečko-pulske biskupije, 18. studenoga prošle godine sastavila je dekret te obvezala porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana da ga u roku od 30 dana potpiše te da tako zaduži vlastitu biskupiju i podmiri već sedamdesetih podmirene račune talijanskim benediktincima.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić protivi se vraćanju istarskih benediktinskih samostana i zemljišta talijanskim benediktincima.

"Podsjećam da je odšteta za tu konkretnu oduzetu imovinu u vrijeme Jugoslavije regulirana, odnosno isplaćena na osnovi Osimskih sporazuma, pa postavljanje ponovnog zahtjeva za odštetom, odnosno pozicioniranje Vatikana iznad Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ništa drugo nego slabo prikriveni pokušaj revidiranja, odnosno poništavanja Osimskih sporazuma koji su bili i ostaju osnova hrvatsko-talijanskih odnosa.

Podsjećam također i na ishitrenost i nepromišljenost pojedinih odredbi spomenutoga Zakona o vraćanju imovine oduzete u vrijeme komunističke vladavine, kao i na to da je hrvatska država bez ikakvog razloga i pravnog utemeljenja, a navodno na osnovi toga zakona, uz ostalo, vraćala i crkvenu imovinu oduzetu u vrijeme austrijskog cara Josipa II.", navodi se u Mesićevoj reakciji.

Mesić je iznenađen što nije bilo "jasnog i odlučnog" odgovora od strane vrha države i Vlade, te od oporbe koja pretendira na pobjedu na parlamentarnim izborima.

"U pitanju su načela na kojima smo godinama gradili našu vanjsku politiku prema susjednoj Italiji, kao i vitalni interesi Republike Hrvatske. Od tih se načela ne smije odstupati, niti se smije ne prepoznati da su u osnovi političke pretenzije zaodjevene u vjersko ruho", stoji između ostalog u reakciji bivšeg predsjednika.

Vezani članci:

arti-201108010003006 arti-201107290964006

Play ponuda
Play ponuda