Kosor ne može biti ponosna na način kako je dobila stan

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac poručio je da je Momira Dropca i sve druge ljude koji su izbačeni iz stanova oštetila tadašnja politika, dodajući da to nije učinio sam pokojni ministar Šušak, nego sustav kojemu je on bio na čelu. Kaže da cijeli slučaj premijerku itekako opterećuje.

“Ni jedan častan čovjek koji je dobio oteti tuđi stan po poznatim Šuškovim običajima i pravilnicima ne može biti ponosan na to. Svi mi dužnosnici, tadašnji i današnji, imamo svoj dio odgovornosti za ovu tada masovnu političko nasilničku pojavu. To tada nije činio samo pokojni ministar Šušak nego čitav sustav njegovih suradnika koji danas vjerojatno uživaju visoke časničke mirovine, a mi političari do danas o tome nismo niti kazali ono što smo morali”, rekao je u intervjuu za Novi list potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac komentirajući slučaj stana premijerke Jadranke Kosor.

Na pitanje misli li da premijerka Kosor treba javno preuzeti barem moralnu odgovornost s obzirom na to da je stan dobila nakon što su iz njega izbačena braća Drobac, Uzelac kaže da je on uvjeren da premijerka Kosor nije ponosna na način na koji je došla do stana.

“Mada s njom nisam o tome razgovarao, nije teško primijetiti kako je to itekako opterećuje, makar bi se baš za njen slučaj moralo zapaziti nekoliko detalja koji joj idu u prilog. Pritom ne mislim na činjenicu da je stan dobiven legalno. Tada to možda i jeste bilo legalno, u što također sumnjam, ali sigurno nije bilo moralno. Olakšavajuća okolnost za premijerku je to da ona stan nije dobila izbacivši nedužna čovjeka na ulicu, što se sugerira iz brojnih novinskih tekstova, nego joj je stan dodijeljen nakon što ga je već napustio branitelj koji ga je koristio.

Danas su krajnje licemjerne izjave ljudi koji su u to vrijeme šutjeli, a bili su i u vlasti i u javnosti iz koje su morali govoriti o tom tipu pogroma. Štoviše, neki od njih su tada osuđivali istupe aktivista HHO-a i drugih nevladinih organizacija. Danas su i oni osjetili miris krvi politički načete premijerke pa su hrabro odlučili da malo liznu. Ali ni danas od njih nećete čuti prijedlog da se tim ljudima iz proračunskih sredstava osigura krov nad glavom. Ako to pak zatraži neka nevladina, srpska ili međunarodna organizacija, na to gledaju s podozrenjem”, kazao je Uzelac.

Poručio je da su Momira Dropca i sve druge ljude koji su izbačeni iz stanova oštetila tadašnja politika, dodajući da to nije učinio sam pokojni ministar Šušak, nego sustav kojemu je on bio na čelu.

“Obespravljenim ljudima se mora osigurati stambeni prostor i moraju dobiti obeštećenje. Na tome inzistiramo”, poručio je Uzelac za Novi list.

Prethodni članci:

arti-201003240137006
arti-201003220382006
arti-201003210146006

Povratak na Net.hr