Mutni poslovi

‘KORUPCIJSKA STIGMA SANADEROVOG HDZ-A I DALJE JE VRLO ŽIVA’: Treba li nakon afera Karamarko otići iz Vlade?

Uoči sutrašnje odluke o pokretanju postupka protiv Tomislava Karamarka, GONG poziva Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da zbog “kolopleta interesnih povezanosti obitelji Karamarko” razmotri je li uopće moguće da šef HDZ-a nastavi obavljati funkcije prvog potpredsjednika Vlade.

Podsjećaju da je Karamarko ujedno predsjednik Vladine Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, kao i potencijalni saborski zastupnik iz redova vladajućeg HDZ-a.

U GONG-u ističu da je dosad u medijima razotkrivena dva konkretna slučaja problematične interesne povezanosti Tomislava i Ane Karamarko: prvo, s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem kojem je u interesu odustajanje RH od arbitraže oko INA-e, te drugo s tvrtkom “Migrit solarna energija” koju je Finska proglasila paravanom za ruski kapital koji je htio posao izgradnje nuklearke uvjetovan “porijeklom kapitala iz EU”.

OTKRIVENI NOVI DOKUMENTI: Poslovnog partnera Ane Karamarko plaća čovjek koji je Sanaderu davao mito za MOL!

“Brojni medijski izvori, podaci i okolnosti navedeni u priloženom dokumentu značajno mijenjaju uvjete u kojima se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 21. travnja 2016. negativno očitovalo o priopćenju kojim je GONG tražio da se Tomislav Karamarko izuzme od svih utjecaja na donošenje odluka vezanih uz INA-u.

Međutim, u ovakvim se okolnostima postavlja pitanje može li Tomislav Karamarko uopće nastaviti obnašati funkciju prvog potpredsjednika Vlade, ali i bilo koju drugu dužnosničku funkciju”, navode u GONG-u.

Ključna je politička odgovornost

Mišljenja su da Povjerenstvo ima sužene ovlasti te da je u ovom slučaju ključna je politička odgovornost koja leži na aktualnom vodstvu HDZ-a, njegovim partnerima s kojima tvore vladajuću većinu, kao i premijeru Tihomiru Oreškoviću.

“Nedostatak njihovog jasnog distanciranja od lobista privatnih interesa i njihovih ‘prijateljsko-poslovnih’ praksi pojačat će dojam da je korupcijska stigma HDZ-a Ive Sanadera i dalje vrlo živa”, stoji u GONG-ovu priopćenju.

KRIZNI SASTANAK U HDZ-u: Ljutiti Karamarko naredio da se u Saboru mora glasati i u srijedu i u petak

Sutra odluka Povjerenstva

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučit će u srijedu hoće li pokrenuti postupak protiv Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa, nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu njegove supruge i Joze Petrovića.

Prva točka sjednice Povjerenstva, zakazane za srijedu u 10 sati, donošenje je odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu dužnosnika Tomislava Karamarka, objavilo je Povjerenstvo na svojim internetskim stranicama.

Prema uobičajenoj proceduri Povjerenstvo prvo donosi odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka, pa ako se odluči pokrenuti postupak na nekoj od sljedećih sjednica utvrđuje je li Karamarko povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa.

KAKO JE POSLOVAO PETROVIĆ? Povjerljivi dokument otkriva da je Karamarkov prijatelj podnosio ‘oralne izvještaje

SKANDAL IDE DALJE: Ana Karamarko u intervjuu lagala o novcu koji je dobila od lobista MOL-a

Povratak na Net.hr