NOVO IZVJEŠĆE

KORUPCIJA, RAK RANA HRVATSKE: Građani priznali u kolikoj mjeri i koliko često podmićuju javne službenike

Šezdeset tisuća građana iz 42 zemlje Europe i srednje Azije sudjelovalo je u istraživanju u kojem su se izjašnjavali o svakodnevnim iskustvima po pitanju korupcije. Izvješće je objavio hrvatski Transparency International, a iz njega je vidljivo kako je za građane Hrvatske korupcija veliki problem, protiv kojeg se bore vlastitim snagama.

Općenito, trećina ispitanika smatra kako je korupcija jedan od najvećih problema s kojima se bori njihova država. Uglavnom su nezadovoljni načinom na koji se vlada protiv nje bori – više od polovice ispitanih na razini Europe i srednje Azije kazalo je kako vladi ide loše, svega 23 posto ispitanih smatra kako se vladajući korektno bore s korupcijom.

korupcija

Ukrajina, Moldavija i BiH najgore su po pitanju korupcije, ocijenili su građani. Isti su kazali kako su često svjedočili primanju ili davanju mita. U prosjeku, jedno od šest domaćinstava dalo je mito javnim službenicima. Taj je broj u istočnim zemljama mnogo veći.

Kako navodi Transparency international Hrvatska, građani opravdano korupciju smatraju rak ranom hrvatskog društva. U ovom istraživanju ispitano ih je ukupno 1503.

Svaki drugi Hrvat smatra kako je korupcija jedan od najvećih problema u zemlji. Tako 57 posto ispitanih kaže kako Vlada ne radi dovoljno kako bi iskorijenila korupciju. Deset posto Hrvata u proteklih godinu dana podmitilo je nekog od službenika javnog sektora kako bi ostvarilo svoja prava. Manje od 40 posto građana vjeruje da naše društvo osnažuje one koji prijavljuju nepravilnosti.

Treba ukazivati na nepravilnosti

‘Borba za transparentno društvo temelji se na stvarnoj volji političkih aktera i nositelja vlasti da pozitivne društvene vrijednosti poput poštenja, odgovornosti i učinkovitosti učine poželjnim ponašanjem.

Svakog pojedinca ili prijavitelja nepravilnosti treba osnažiti i zaštititi kako bi ukazivanjem na propuste učinili ovo društvo poželjnim mjestom za život, poticanje ulaganja i napredak u cjelini.

Hrvatska se protiv korupcije mora boriti vlastitim opredjeljenjem i snagom, a ne isključivo poticajima vanjskih i viših interesa uvjetovanih globalnim trendovima.

To je strateško opredjeljenje društva da se koruptivno ponašanje prevenira ugradnjom sustavnih alata u tijela javne vlasti, sve koruptivne nepravilnosti sankcioniraju, a neodgovorni pojedinci kazne i onemoguće u javnom djelovanju. Neki od alata su reguliranje lobiranja i zaštita prijavitelja nepravilnosti, izjavila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Povratak na Net.hr