banner

STOŽER IM ZABRANIO

KORONAVIRUS ‘UGASIO’ PET MILIJUNA LAMPICA: Ove godine neće biti jedne od najpoznatiih božićnih čarolija u Hrvatskoj

Salajevi su vijest o zabrani održavanja tradicionalne Božićne priče zbog epidemioloških mjera dočekali s nevjericom jer se, kažu, radi o manifestaciji koja se održava na otvorenom, na čak deset hektara površine

Pet mlijuna božićnih lampica, koje u vrijeme Adventa tradicionalno zasvijetle na imanju obitelji Salaj u Grabovnici kod Čazme i privuku mnoštvo posjetitelja, ove godine neće zasvijetliti. Naime, zbog epidemioloških mjera zabranu rada dobilo je i obiteljsko imanje Salajland, čija je Božićna priča za posjetitelje trebala biti otvorena u petak.

Salajevi su tu vijest dočekali u nevjerici budući da se radi o manifestaciji koja se održava na otvorenom, na golemoj površini od čak deset hektara.

OBITELJ SALAJ OVE GODINE NADMAŠILA SAMU SEBE: Božićna priča zabljesnula s rekordnih 4 milijuna lampica

‘Sve je već bilo spremno, a onda…’

“U trenutku kada nam je rečeno da nećemo moći otvoriti manifestaciju sve je već bilo spremno. Riječ je o velikoj mašineriji i opsežnoj logistici. Postavljeno je više od pet milijuna lampica, okićene nove atrakcije, sklopili smo ugovore s HEP-om o dodatnom izvoru struje, dogovorili internetsku prodaju ulaznica na ulaznice.hr, angažirali gotovo 20 izlagača s dodatnom ponudom u našem Adventskom selu, angažirali sezonske radnike i još puno toga”, kazali su Salajevi za Glas Slavonije.

Pripremu Božićne priče započeli su još ljetos kada su im isporučene i dodtane lampice koje moraju platiti, a sada neće imati prihoda od kojih su pokrivali te troškove.

“Odakle ćemo pokriti sve svoje obveze ne znamo jer se Salajland isključivo financira od svoje dvije manifestacije godišnje, najvećim dijelom od božićne i nešto manjim dijelom od uskrsne priče, koja zbog COVID-a također nije održana ove godine. Ovdje je osam zaposlenih kroz cijelu godinu za koje neće biti novca za plaće, ne samo za prosinac nego sve dok ne budemo u mogućnosti ponovno normalno poslovati. Nažalost, uzimamo u obzir da Salajland ovaj udarac neće preživjeti”, kažu Salajevi razočarano.

NAJSJAJNIJI ADVENT U HRVATSKOJ: Božićna priča Zlatka Salaja zabljesnula s rekordnih 2,5 milijuna lampica

Imanje je veliko, nema gužvi, ali propis je krut

Kada su prošloga petka proglašene nove epidmiološke mjere kažu kako “na prvu” uopće nisu ni pomislili da je i njima zabranjen rad. Lanjski Advent bio im je rekordan po broju posjetitelja. Dolazilo ih je između tri i četiri tisuće dnevno. No i tada, kažu Salajevi, nikada nije bilo gužvi jer je imanje dovoljno veliko.

“Pokušali smo to objasniti nadležnima, kao i specifičnost naše situacije, načina poslovanja, no nismo naišli na razumijevanje. Prema njihovim pravilima na jednome mjestu ne može biti više od 25 osoba, bez obzira na površinu”, kazali su Salajevi za Glas Slavonije.

Još su napomenuli kako nemaju pravo niti na ikakvu pomoć države za održavanje radnih mjesta jer svoj prihod ostvaraju samo tijekom dva mjeseca u godini.

OBITELJ SALAJ IMA I USKRSNU PRIČU: Pogledajte kako su imanje u Čazmi okitili s 30.000 svijetlećih pisanica, pilića i zečića

Povratak na Net.hr