BIT ĆE DOVOLJNO VREMENA

KORONAVIRUS POMAKNUO ROK ZA APN-OVE KREDITE: Evo do kada možete predati zahtjev i što ako ste u samoizolaciji

Za subvencionirane kredite je produljen rok zbog koronavirusa, a i građani koji su u samoizolaciji moći će predati zahtjev

Poziv za subvencionirane kredite za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće trebao je biti otvoren do 8. travnja, međutim zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom, rok je produljen do kraja travnja. Ministar graditeljstva Predrag Štromar je prošlog tjedna rekao da će biti otvoren dok se situacija ne smiri, piše 24sata.

“Poziv će biti otvoren dovoljno dugo da svi predaju zahtjeve i ne treba sad odlazak u banke i stvarati gužve. Bit će vremena”, rekao je, napomenuvši da su u samoizolaciji neki koji su htjeli predati zahtjev. “Ovako će sve stići obaviti sve što treba. Novac će biti osiguran za sve koji predaju valjane zahtjeve.”

Štromar tvrdi da će novi poziv biti objavljen već krajem ljeta, a Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) od 30. ožujka prima zahtjeve. Zbog koronavirusa svim kreditnim institucijama APN je dao mogućnost dostave zahtjeva i elektroničkim putem. Uvjeti su isti kao prošle godine.

CRNA RUPA U APN-OVOM SUSTAVU: Za čak tri četvrtine korisnika povlaštenih kredita država ne zna stanuju li u tim stanovima!

ŠTROMAR: Mladi su prepoznali mjeru subvencioniranja stambenih kredita

Kakav je postupak?

Hrvatski građanin u dobi do 45 godina koji nema nekretninu, kao ni njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, treba pronaći stan, kuću ili zemljište na kojem namjerava graditi. U jednoj od 13 banaka koje imaju ugovor s APN-om treba provjeriti uvjete, odabrati jednu od njih pa prikupiti dokumentaciju za kredit te za subvenciju. Obavezan je predugovor za kupnju. Dokumentaciju o kupcu, kreditu i nekretnini banka šalje u APN, što može učiniti i elektronskom poštom. Po odobravanju kredita, korisnik s APN-om i bankom potpisuje ugovor o subvenciji, piše 24sata.

APN OBJAVIO POPIS 13 BANAKA KOJE ĆE DAVATI SUBVENCIONIRANE KREDITE ZA STANOVE: Evo kakve će biti kamatne stope

TOMAŠEVIĆ: ‘Subvencioniranje stambenih kredita je promašena politika, profitiraju banke i prodavatelji nekretnina’

Povratak na Net.hr