PRATITE UŽIVO

U HRVATSKOJ I DALJE NEMA NOVOOBOLJELIH: Ukupno je preminulo 103, a izliječeno je 7 novih pacijenata

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom kao ni jedan smrtni slučaj uzrokovan infekcijom Covid-19

  • Broj zaraženih u svijetu premašio je 6 milijuna, a broj mrtvih prešao je 380.000
  • Brazil bilježi rekordan broj preminulih u posljednja 24 sata; umrlo je čak 1.262 ljudi, a novooboljelih je 28.936
  • Novi rekord dnevnih zaraza koronavirusom drži Meksiko s 3.891 novooboljelih
  • S popuštanjem mjera u Francuskoj epidemija je ‘pokosila’ više od 100 ljudi tijekom 24 sata

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

Letom WizzAir-a ponovo otvorena zračna luka u Sarajevu

15:53 – Niskobudžetni zračni prijevoznik WizzAir obnovio je u srijedu svoje letove iz Sarajeva, a dan ranije učinio je to i iz Tuzle, čime je nakon ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije ponovo uspostavljen civilni zračni promet iz Bosne i Hercegovine. Nakon dvomjesečnog prekida svih operacija zbog restrikcija mađarska je tvrtka, uz posebne mjere, pokrenula svoje operacije iz Sarajeva i Tuzle, koja predstavlja jednu od važnijih regionalnih baza za njene letove. Iz Sarajeva su uspostavljeni letovi za Budimpeštu, a iz Tuzle za 15 destinacija u državama-članicama Europske unije.


Meštrović ostaje na čelu KBC-a Split

15:52 – Julije Meštrović ostaje na čelu KBC-a Split, ​jednoglasno je u srijedu ​odlučilo ​Upravno vijeće bolnice, koje nije prihvatilo njegovu ostavku podnesenu početkom svibnja zbog zamjene identiteta dviju pacijentica, od kojih je jedna preminula. Zbog odgovornosti za tu aferu Upravno vijeće smijenilo je predstojnika Klinike za infektologiju Borisa Lukšića, šefa Respiracijsko-intenzivističkog centra COVID bolnice Ivu Vukovića i pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Antona Marovića.

Afera se u KBC-u dogodila još u travnju kada su djelatnici bolnice prilikom hospitalizacije zamijenili identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu. Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus te je vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama pod krivim imenom. Sve se otkrilo tek sredinom svibnja.


Austrija otvara granice sa susjedima osim s Italijom, Hrvatska još nije na popisu

14:20 – Austrija ukida sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama osim s Italijom i ta će mjera biti na snazi od četvrtka, no putovanja u Hrvatsku za sada nisu odobrena, izjavio je u srijedu austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije koronaviriusa odnose se i na ukidanje dosadašnje obvezne karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva te na provjere zdravstvenog stanja osoba koje dolaze iz sedam država – Njemačke, Lihtenšajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske. “Ukidamo sve provjere vezane za koronavirus i provjere zdravstvenog stanja za ovih sedam država”, kazao je Schallenberg na konferenciji za medije.


Nema novozaraženih u Hrvatskoj

14:02 – Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2246. Novooboljelih nema. Do sada je testirano 67814 osoba, od toga 517 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 17 osoba. Od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Ukupan broj ozdravljenih je 2095, što je 7 novoozdravljenih u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 103, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr


Sisačko-moslavačka županija nema novozraženih

12:49 – Na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije. Na području Sisačko-moslavačke županije više ni jedan pacijent ne boluje od ove zarazne bolesti.


Nema novozaraženih u Zadarskoj županiji

12:46 – Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, stanje na tom području isto je kao i jučer. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 9 uzoraka i svi su negativni.


Osječko-baranjska županija nema novozaraženih

12:45 – U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirano je 69 uzoraka, a, kao i prethodnih 12 dana, svi su bili negativni na koronavirus. U istom vremenu još jedna osoba je izliječena. U samoizolaciji se trenutno nalaze dvije osobe.


Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a

Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu. “Od 15. lipnja se ukidaju upozorenja, naravno pod pretpostavkom da se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni”, rekao je Heiko Maas nakon redovitog sastanka njemačke vlade.


Ličko-senjska županija je i dalje ‘korona free’

12:28 – Ličko-senjska županija i dalje je ‘korona free’ zona, 46. dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24h nisu provedena dodatna testiranja. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 480 osoba. Za sve osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije nadzor je istekao te nema osoba u samoizolaciji. Od 6. veljače 2020. godine do danas je mjera samoizolacije bila izrečena za
ukupno 869 osoba s područja Ličko-senjske županije. Nisu zaprimljene dojave o kršenju Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.


Primatologinja Goodall: ‘Sami smo sebi to napravi’

11:58 – Poznata primatologinja Jane Goodall upozorila je da će čovječanstvo biti “uništeno” ako ne napravimo drastične promjene u svom prehrambenom sustavu u odgovoru na koronavirus i klimatsku krizu. Govoreći na internetskom događaju koji je održao Compassion in World Farming, Goodall je okrivila za Covid-19 naše iskorištavanje prirodnog svijeta, rekavši da smo „sami sebi to napravili“.

“Naše nepoštivanje divljih životinja i naše nepoštivanje domaćih životinja stvorili su ovu situaciju u kojoj se bolest može preliti i zaraziti ljudska bića”, dodala je. Vjeruje se da je koronavirus potekao s mokrih tržnica u Wuhanu u Kini krajem prošle godine, prenosi BBC.


U Sloveniji svi osnovci opet u školama unatoč slučaju u Mariboru

11:24 – Svi polaznici osnovnih škola u Sloveniji od srijede su opet uključeni u redovnu nastavu unatoč incidentu u Mariboru, kad je u utorak zbog učenika s potvrđenim koronavirusom 14-dnevna karantena određena  njegovom razredu, učiteljici i članovima obitelji. Nakon dva i pol mjeseca učenja na daljinu u redovni obrazovni proces u školske klupe u srijedu su se vratili i učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola, pa će svih oko 190.000 učenika od prvog do devetog razreda školsku godinu završiti u “novoj normalnosti”.

Prema zadnjem stanju koje je u srijedu potvrdio nacionalni Institut za javno zdravlje, u Sloveniji je zbog covida-19 hospitalizirano još samo pet pacijenata, jedan od njih je u težem stanju na odjelu intenzivne njege. Ukupno je do sada umrlo 109 zaraženih osoba. Ukupan broj zaraženih u Sloveniji dosad je 1477.


Pentagon: Do kraja godine razumno očekivati određeni oblik cjepiva za koronavirus

10:31 – Znanstvenica Američkog vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti u utorak je kazala kako je opravdano očekivati ​​da do kraja godine određeni oblik cjepiva protiv koronavirusa bude dostupan dijelu stanovništva Sjedinjenih Država. Američki ministar obrane Mark Esper je 15. svibnja najavio da američka vojska i vlada do kraja godine kane proizvesti cjepivo u suradnji s privatnim sektorom.

Pukovnica Wendy Sammons-Jackson, ravnateljica Američkog vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti u utorak je na konferenciji za novinare u Pentagonu kazala da je “razumno očekivati oblik cjepiva koje će, do kraja godine biti dostupno određenom dijelu stanovništva”. Njezin kolega, dr. Kayvon Modjarrad dodao je da istraživači o novom virusu “uče brže nego o bilo kojem drugom virusu ranije”. “Dakle, izrada cjepiva u samo nekoliko mjeseci, od koncepta pa sve do treće faze kliničkih ispitivanja i potencijalnog odobrenja je bez presedana. No vjerujem da je u ovakvim okolnostima puno toga moguće. ”

Znanstvenici Američkog vojnog programa kazali su da je u tijeku suradnja s američkim i međunarodnim farmakološkim i biotehnološkim tvrtkama, među kojima su AstraZeneca PLC, Johnson & Johnson, Moderna Inc i Sanofi SA. Surađuje se na razvoju lijekova i cjepiva, a vojska krajem ljeta planira testirati vlastitog ‘kandidata’ za cjepivo na ljudima. Znanstvenici koji predvode američka istraživanja Reutersu su krajem svibnja kazali da Sjedinjene Države planiraju provesti masovno testiranje najmanje pet vrsta cjepiva koja najviše obećavaju na više od 100.000 volontera, da bi do kraja 2020. godine mogli isporučiti sigurno i učinkovito cjepivo.

Istodobno švicarska tvrtka za proizvodnju lijekova Lonza Group AG, koja je sklopila ugovor s američkom biotehnološkom tvrtkom Modernom s ciljem što brže proizvodnje cjepiva, u utorak je izvijestila da ubrzava rad na razvoju dviju linija eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19 kako bi proizvodnja započela četiri do šest tjedana ranije nego što je planirano. Preduvjet za to je da se njihovi projekti pokažu uspješnima, kazao je izvršni direktor švicarskog proizvođača lijekova, Albert Baehny.

Lonza, koja se nada da će do srpnja uspjeti izraditi manje serije aktivnih sastojaka eksperimentalnog cjepiva za Modernu, sada nastoji privesti kraju komercijalnu proizvodnu liniju u Portsmouthu, gotovo mjesec dana od prvobitno predviđenog datuma, a to je bio prosinac 2020., kazao je Baehny. Druga komercijalna linija, na kojoj se radi u švicarskim laboratorijima Lonze u Vispu, čiji je završetak planiran za siječanj ili veljaču 2021., u aktualnim bi okolnostima mogla biti spremna već u prosincu, dodao je.

Moderna, koja je s Lonzom u svibnju potpisala desetogodišnji ugovor o proizvodnji, prošli je tjedan provela testiranja na 600 pacijenata. “Četiri do šest tjedana ranije…, to bi bilo izvanredno. Tehnologija nam je poznata i bez problema napredujemo u proizvodnji. Ako je možemo ubrzati, učinimo to. Radimo brzinom pandemije”, kazao je Baehny. Ipak, stručnjaci ne očekuju da će ijedno cjepivo biti odobreno prije 2021. najranije, jer cjepiva moraju proći opsežna ispitivanja na ljudima prije negoli budu spremna za korištenje na stotinama milijuna ljudi, ako ne i milijardama.


Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:27 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija i dalje je stabilna, te u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 41, od čega je 40 izliječenih. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 5 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 2229.


U Tešnju potvrđeno 10 novih slučajeva

10:14 – U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 279 uzoraka na prisustvo koronavirusa. Pozitivno je bilo 10 uzoraka, a potvrđeno je osam novozaraženih. Radi se o pozitivnim osobama iz Tešnja i Bosanskog Novog. Sedam pozitivnih testova je iz Tešnja, a jedan iz Bosanskog Novog. Potvrđena su još dva pozitivna slučaja, ali se radi o retestiranju. U BiH je do sada potvrđeno 2540 pozitivnih slučajeva koronavirusa, oporavilo se više od 1900 i taj broj svakim danom je sve veći. Preminulo je 157 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus, javlja Dnevni avaz.


Italija otvara granice za spas turističke industrije

9:41 – Italija danas otvara granice europskim turistima, mjesec dana nakon što je postupno počela ublažavati restriktivne mjere, te se nada da će spasiti turističku industriju, jedan od ključnih sektora u zemlji pogođenoj pandemijom koronavirusa. Gondole će moći početi ploviti po venecijanskim kanalima, ljubavnici se igrati Romea i Julije na balkonu u Veroni a od ponedjeljka rimski Kolosej i Vatikanski muzeji ponovno primaju posjetitelje.

Ali hotelijeri i ugostitelji ipak strahuju da turistima ove godine Italija neće biti prvi izbor, budući da je ta zemlja jedna od najpogođenijih pandemijom koronavirusa u Europi, s više od 33.500 umrlih. Restorani i kafići polako su se počeli otvarati posljednja dva tjedna, ali samo je 40 od 1200 hotela u Rimu počelo primati goste, prenio je u ponedjeljak list Corriere della Sera.


Nema novozaraženih u Istri

9:38 – Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije priopćili su da je unutar 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 30 uzorka brisa, te da su svi su negativni na koronavirus, javlja Glas Istre.


Švedski epidemiolog priznaje da bi danas zauzeo drugačiji pristup

9:25 – Glavni švedski epidemiolog koji stoji iza strategije te zemlje da se ne zatvori zbog pandemije koronavirusa, priznao je da je trebalo uvesti više ograničenja kako bi se spriječilo širenje covida-19, piše u srijedu BBC. Mjesecima je Anders Tegnell branio svoj pristup – kojim se Švedska nije zatvorila kao druge zemlje – kao održiviji, kritizirajući druge za njihove previše restriktivne mjere.


‘To je otkucavajuća vremenska bomba’

9:02 – Starij izbjeglica, pripadnik etničke grupe Rohindža, postao je prva osoba koja je umrla od koronavirusa u kampovima na jugu Bangladeša, objavili su u utorak dužnosnici. Muškarac, star 71 godinu, umro je 31. svibnja za vrijeme liječenja u izolacijskom centru kampa. Najmanje 29 Rohindža je dosad potvrđeno pozitivno na virus na ovaj virus još od kada je 14. svibnja otkriven prvi slučaj u kampovima. Bangladeš je prijavio 52.445 slučajeva koronavirusa i 709 smrtnih slučajeva.

Humanitarni radnici upozorili su na potencijalnu humanitarnu katastrofu ako dođe do epidemije u izbjegličkim kampovima izvan Coxovog Bazara, obalskog okruga u kojemu je u kampovima smješteno više od milijun Rohindža, članova većinom muslimanske manjine koji su izbjegli brutalni vojni napad u Mjanmaru.

Između 60.000 i 90.000 ljudi nalazi se unutar jednog kvadratnog kilometra, a obitelji dijele mala skloništa. “To je otkucavajuća vremenska bomba”, rekao je Alejandro Agustin Cuyar, direktor programa Bazar. Cuyar je rekao da su izbjeglički kampovi pretrpani, imaju zajedničke izvore vode i komunalne toalete. “Jednom kada se virus uhvati, bit će nevjerojatno izazovno izravnati krivulju, pa smo ozbiljno zabrinuti kako će onih kojima treba liječenje uskoro biti previše”, javlja The New York Times.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:35 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 1 slučaj zaraze koronavirusom, te se osoba nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1 osoba, 7
uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 1303 osobe. Danas je 21. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.


U Brazilu rekordan broj mrtvih u danu, Meksiko blizu 100.000 oboljelih

7:25 – Brazil bilježi rekordan broj preminulih u posljednja 24 sata, a Meksiko se približava brojci od 100.000 zaraženih koronavirusom nedugo nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila da pandemija u Latinskoj Americi još nije dosegla vrhunac.

U Brazilu je u posljednja 24 sata umrlo rekordnih 1.262 ljudi, a novooboljelih je 28.936, objavilo je ministarstvo zdravstva. Epidemija u najvećoj zemlji Latinske Amerike ne pokazuje znakove usporavanja.

S ukupno 555.383 zaraženih Brazil je druga najpogođenija zemlja u svijetu nakon Sjedinjenih Država. Ukupno je u toj zemlji umrlo 31.199 ljudi.

Meksiko s 3.891 novooboljelih u utorak bilježi novi rekord dnevnih zaraza koronavirusom. U toj zemlji umrlo je 10.637 ljudi, a zdravstvene vlasti ranije su rekle da je ukupan broj oboljelih i mrtvih vjerojatno veći nego što pokazuju službeni podaci.

WHO je upozorio u ponedjeljak da pandemija u Latinskoj Americi još nije dosegla svoj vrhunac. Peru i Čile imaju preko 100.000 zaraženih, a toj brojci približava se i Meksiko.


Johnson spreman uzvratiti Kini produljenjem viznih prava za građane Hong Konga

7:20 – Velika Britanija spremna je izmijeniti imigracijska pravila i produljiti vizna prava stanovnicima Hong Konga ako tom gradu Kina nametne sporni zakon o nacionalnoj sigurnosti, naveo je u srijedu britanski premijer Boris Johnson.

“Od predaje Hong Konga Kini 1997. ključ je bio u dragocjenom konceptu ‘jedna zemlja, dva sustava’, što je sadržano u temeljnom zakonu Hong Konga i podržano Zajedničkom deklaracijom Britanije i Kine”, napisao je Johnson u članku za South China Morning Post.

Britanski premijer dodao je da će zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu “smanjiti njihove slobode i dramatično narušiti njihovu autonomiju” te da Kina tim potezom krši obveze dogovorene Zajedničkom deklaracijom.

“Ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti, britanska vlada će izmijeniti svoja imigracijska pravila”, naveo je Johnson.


Liječnik iz Wuhana koji je radio sa zviždačem umro od korone

Wuhanski liječnik, koji je radio sa zviždačem Li Weinliang, umro je od koronavirusa prošli tjedan, javili su kineski državni mediji. Dr. Hu Weifeng, urolog iz središnje bolnice Wuhan, navodno je postao prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Kini.

Kineski liječnik umro je u petak nakon što se liječio više od četiri mjeseca.


Cjepivo protiv korone sve bliže?

U SAD-u su izražene nade o mogućoj dostupnosti cjepiva. Kako javlja Guardian, istraživač iz američke vojske kazao je da je opravdao očekivati da će neka vrsta cjepiva biti dostupna jednom dijelu američke populacije do kraja godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr