CIJENA PANDEMIJE

KORONA NIJE JEFTINA: HZZO je na bolovanja isplatio milijardu kuna, a podatak o ‘vjerojatnim Covid’ pacijentima skrivaju kao zmija noge

Brojke pokazuju da je koronavirus itekako koštao hrvatsko zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZO) je od veljače pa do kraja listopada isplatio 1,05 milijardi kuna na bolovanja. Kako piše 24sata, to je 15 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine, odnosno oko šest posto više nego tog perioda lani. Te brojke samo pokazuju da je koronavirus itekako koštao zdravstvo.

Portal 24sata već nekoliko dana pokušava dobiti podatak o tome koliko je zabilježeno bolovanja od sredine travnja kada je uvedena dijagnoza U07.2. Podatak koji HZZO ne otkriva jest broj ljudi koji su u statistiku zavedeni kao “vjerojatan Covid”.

Ipak, neslužbeno se doznaje da je na terenu velika zbrka i da niti sami ne znaju koliko je takvih Covid bolesnika koji su dijagnosticirani bez testiranja, dakle temeljem kliničke procjene obiteljskog liječnika.

STOŽER DOBIO PORUKU OGORČENIH LIJEČNIKA: ‘To prlja sjećanje na žrtvu Vukovara i predstavlja čin licemjerja i kukavičluka’

Kasni se s upisom pacijenata s ‘vjerojatnim Covidom’ u registar

Ti pacijenti se ne ubrajaju u dnevnu statistiku novozaraženih, potvrdio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite. Država ni sama nije upoznata s tim koliko je tih pacijenata te ih ne ubraja u broj dnevnih zaraza, ali ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi da je njihov broj neznatan. Kako je to moguće ako taj podatak navodno ne znaju?

U HZJZ-u se može čudi da svi s dijagnozom “vjerojatni Covid” moraju biti upisani u registar zaraznih bolesti. No, s tim se upisom kasni jer je sustav preopterećen testiranim pacijentima koji su pouzdano zaraženi. Budući da “vjerojatno zaraženi” nisu upisani u dnevni izvještaj novozaraženih, onda je jasno zašto je puno više zaraženih nego što to pokazuju službene brojke, piše 24sata.

Logično je da je zato došlo do usporavanja rasta pa da vladajući te informacije koriste u poduzimanju ili pak nepoduzimanju sljedećih koraka. Osim vikendom, već neko vrijeme se u dnevno Hrvatskoj testira oko 8.000 osoba pa se može zaključiti da smo dosegnuli plafon testiranja u danu. No, Capak je par puta naglasio da to nismo dosegnuli i s dnevnim PCR testiranjima. Navodi da je riječ o tome da svi, dakle pozitivno testirani i osobe upisane kao “vjerojatni” slučajevi, ubuduće idu u slučajeve dnevnih zaraza.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

KAMERE SU SVE SNIMILE; Šprajc podsjetio što je Capak rekao o lockdownu, iako on tvrdi da nije; ‘U nas je kratko pamćenje, ali…’

Povratak na Net.hr