S DOLASKOM JESENI I ZIME

KORONA ILI GRIPA? BIT ĆE VAŽNO PREPOZNATI RAZLIKU: Evo kako ćemo znati o ćemu se radi

Mogućnost obrade puno većeg broja uzoraka povećat će se i dolaskom novog aparata krajem godine

U Zagrebu s 44 novozaraženih na nalaz se sada čeka samo 24 sata, što je osobito važno onima kojima je test potreban zbog prelaska granice ili odlaska u bolnicu. Kako stižu jesen i zima, bit će itekako važno brzo raspoznati je li riječ o koroni ili običnoj gripi. U Zavodu Štampar su spremni i već sada mogu istodobno testirati na oba virusa, javlja RTL.

Mogućnost obrade puno većeg broja uzoraka povećat će se i dolaskom novog aparata krajem godine. Svakog dana u Zavodu Štampar obradi se do tisuću uzoraka na koronavirus. Radno vrijeme im je od sedam ujutro do jedan iza ponoći.

“Dobro je, sad je jedno vrijeme bilo prilično teško kao što znate. Nalaze smo izdavali iza 48 sati, 72 sata, ali ponovno već desetak dana unutar 24 sata su nalazi dostupni i liječnicima i ljudima na njihove osobne mailove”, izjavila je Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

ŠTO AKO NETKO U ISTO VRIJEME OBOLI OD GRIPE I KORONAVIRUSA: ‘Bilo bi jako dobro da se ljudi cijepe…’

U tijeku su pripreme

Pripremaju se za povećan broj uzoraka kada će uz nadolazećim mjesecima uz koronu morati testirati i na gripu. Već sada imaju aparate, koji mogu iz jednog uzorka detektirati prisutnost više virusa. Do kraja godine očekuju novi uređaj koji će u 24 sata moći obraditi više tisuća uzoraka te će se odjednom moći detektirati i virus gripe i korone.

“Očekujemo jedan novi uređaj koji je visoko protočan, koji može napraviti više tisuća uzoraka dnevno, ako se radi 24 sata i koji može multipleksirati, jer je prije par dana test koji multipleksira i virus gripe i virus korone upravo došao na tržište i ide u taj aparat pa onda kad krene sezona gripe moći ćemo odjednom i vrlo brzo u velikim brojevima pomoću tog aparata dolaziti do rezultata iz istog uzorka ćemo vidjeti je li unutra virus gripe i virus Sars-Cov-2”, rekla je Vraneš.

OPORAVILA SE OD KORONE, A ONDA JU JE DOČEKAO NOVI ŠOK: Dok je bila u bolnici od virusa su joj preminula dva sina i suprug

Burnija klinička slika

Bez testa dva virusa bit će teško razlikovati, kažu obiteljski liječnici. No, ipak za koronu je karakterističan gubitak okusa i mirisa i bolest ne nastupa tako naglo kako gripa.

“Kad govorimo o gripi ipak je burnija klinička slika, počinje naglo s visokom temperaturom, kašljem, lošim osjećajem, a opet kakva će ove godine biti klinička slika gripe isto teško je pretpostaviti. Sve u svemu teško je procijeniti radi li se o gripi ili koroni. Ti simptomi se preklapaju između te dvije bolesti”, izjavila je Vesna Potočki-Rukavina, liječnica obiteljske medicine.

Nadaju da će dobiti smjernice kada i koga će u sezoni respiratornih infekcija slati na testiranje jer jedino će tako biti sigurni je li riječ o gripi ili koroni.

EUROPSKA AGENCIJA ODOBRILA NOVI LIJEK ZA LIJEČENJE OBOLJELIH OD COVIDA: Jeftin je, lako dostupan i već odavno nam je poznat

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr