KORISTITE STARI, NEODRŽAVANI ATMOSFERSKI BOJLER ZA GRIJANJE? / Prijeti vam velika opasnost; evo što trebate napraviti

Ako koristite neodržavani atmosferski bojler budite na oprezu jer je prijetnja od trovanja ugljičnim monoksidom stvarna

2.10.2019.
7:09
RTL/Screenshot

Kako uskoro stiže jače zahladnjenje, tako počinje i sezona grijanja. Zbog toga RTL u svom prilogu upozorava na opasnost sve one koji nisu u sustavima toplana, već koriste neodržavane atmosferske bojlere. Naime, prijeti im "tihi ubojica", tj. ugljični monoksid koji je bez mirisa, boje i okusa te je iznimno smrtonosan.

Što se ne smije koristiti uz takve bojlere?

S obzirom na to da ugljični monoksid uzrokuje više smrtnih slučajeva nego svi ostali otrovi zajedno, iz PU zagrebačke nastavili su s kampanjom kojoj je cilj prevenirati tragične slučajeve. Uzrok tome su najčešće neodržavani atmosferski bojleri koji zrak za izgaranje uzimaju iz prostorije. U stanovima u kojima postoje takvi bojleri, ne bi se smjeli koristiti ventilatori, ali ni kuhinjske nape.

"U devet od 10 slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom iz razloga što kuhinjska napa ako radi zajedno s tim atmosferskim bojlerom u roku od jedne minute izvrši povrat dimnih plinova iz tog bojlera i dolazi do trovanja. U roku pet minuta dolazi čak i do mogućih smrtnih posljedica", rekao je za RTL Dubravko Duvančić, rukovoditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb.

Zbog toga je bojlere nužno redovito servisirati te dimnjačarima omogućiti pristup neovisno koristi li se peć na drva ili plinski bojleri. "Kod svih adaptacija mijenjaju se PVC stolarije, montiraju se nape, stavljaju se protuprovalna vrata, a to sve drastično pogoršava uvjete funkcioniranja takvih atmosferskih trošila. U pravilu kod takvih adaptacija ti stari atmosferski bojleri ostaju u tim saniranim stanovima koji više nisu adekvatni za upotrebu i sigurni", kaže Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarsko obrtničke Zadruge.

Važnost preventive

Tihomir Mihalić, montažer i serviser plinskih bojlera, naglasio je za RTL Danas kako su atmosferski bojleri smješteni u prostoru i iz istog tog prostora uzimaju zrak. "U većini slučajeva građani renoviraju prostor u kojem žive pa postavljaju ALU ili PVC stolariju koja zatvara taj prostor. Ako se u tom istom prostoru nalazi i ventilator, bilo u napi, zahodu ili kupaonici to može biti problem".

Kaže kako je preventiva jako važna, tako da je potrebno svake godine servisirati aparat. O detektorima kaže: "To je marketinški dobro odrađeno. Takvi senzori ne mogu biti profesionalni. Za takav novac ne možete pronaći kvalitetan osjet".

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali