KONZULTANT POPLJUVAO VLADINE NOVE NAMJERE OKO OBRAČUNA POREZA I DOPRINOSA: / 'Bravo, genijalci'

Image
Foto: Pixsell
17.8.2018.
9:13
Pixsell
Play logo

Vlada je pripremila novi prijedlog zakona o izmjenama zakona o porezima i doprinosima, a u njemu se, kaže konzultant Marko Rakar u objavi na blogu Mrak.org, 'krije pravi mali biser'.

Nakon analize prijedloga zakona na stranici esavjetovanja, Rakar navodi kako Ministarstvo financija između ostalog, a bez prethodne najave ili pojašnjenja povećava minimalnu osnovicu za obračun poreza i doprinosa članova uprava ili izvršnih direktora privatnih tvrtka. Učinit će to na način da će se minimalna osnovica povećati s faktora 0.65 na 1.1, a to znači da će minimalna bruto plaća člana uprave, odnosno direktora, biti nešto veća od 8.800 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka će najviše pogoditi one koji jedva preživljavaju

Trgovačkih društava koja zapošljavaju jednog ili nijednog zaposlenog u Hrvatskoj je prošle godine bilo 68.635 te su za tu godinu iskazali gubitak od 1.6 milijardi kuna. Mikro-makro trgovačka društva, kako ih je nazvao Rakar, a objašnjava kako se radi o društvima do tri milijuna kuna prihoda, zapošljavaju ukupno 87.752 osobe i za prošlu poslovnu godinu iskazale su gubitak od 2.678 milijardi kuna.

Rakar prognozira da će ova odluka najteže pogoditi one koji financijski stoje najslabije.

'Trgovačka društva koja će najviše biti pogođena ovom mjerom su ujedno i društva koja jedva preživljavaju te će implementacija ove promjene sasvim sigurno ta društva odvesti u još veće minuse te će generirati ogromne gubitke i stvoriti nove nezaposlene i novi val ekonomske emigracije.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalistički način regulacije

'U ekonomski slobodnom društvu ne vidim kako je moguće regulacijom ostvariti prosperitet ili na ovakav, tipično socijalistički način regulirati minimalna primanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Kužim ja da jako dobro na papiru zvuči biti direktor ili član uprave dok mislite o tvrtkama sa stotinama zaposlenih, no direktor je i vlasnik društva koja krpa kanalizaciju, vaš postolar ili automehaničar. Super to zvuči iz perspektive Katančićeve ulice u Zagrebu, ali se ta plaća čini kao znanstvena fantastika u Baranji, negdje visoko u Zagori ili Lici.

Bravo genijalci', zaključio je Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo