Kontroverzni poduzetnik dobio odštetu od 15 mil. kn!

Ovih dana kriminalisti iz PU primorsko-goranske ulaze u državnu tvrtku Croatia osiguranje u Rijeci. Nastojat će dobiti odgovor i pronaći krivca za nevjerojatan propust zbog kojega su kontroverznom ugostitelju i poduzetniku iz Stare Baške dužni isplatiti 15 milijuna kuna!

Poduzetnik Rudolf Sindičić bio je glavna vijest svih medija u prosincu 2006. godine, kada je u strašnoj eksploziji sravnjen sa zemljom njegov velebni hotel u uvali Stare Baške. Ubrzo je policija uhitila Sindičića pod sumnjom da je sam izazvao eksploziju znajući da će mu objekt biti srušen jer je bespravno sagrađen, piše Novi list.

Sindičić je ubrzo pušten, a stručnjaci iz Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a RH ‘Ivan Vučetić’ iz Zagreba utvrdili su da poduzetnik nije imao nikakva udjela u eksploziji izazvanoj plinom u kotlovnici njegovog četveroetažnog objekta.

Ipak, policija je prijavila Sindičića za kazneno djelo bespravne gradnje. Optužni prijedlog podignut je 1. srpnja 2008. godine, no tužitelji ove godine odustaju od tužbe, i to zato što su shvatili da su Sindičića tužili za kazneno djelo koje je zakonodavac propisao 2005. godine, a Sindičić je svoju kuću definitivno izgradio 2003. godine. Dakle, nije mogao odgovarati za nešto što u vrijeme gradnje nije bilo kažnjivo!

Sindičić se, inače, odmah nakon eksplozije obratio svom osiguravatelju i zatražio na temelju sklopljene police osiguranja na imovinu da mu se isplati šteta. Policu je sklopio na ime tvrtke Mariana d.o.o., koju je osnovao zajedno s drugom suprugom, od koje se u međuvremenu rastao. Kako su iz Croatije odugovlačili s isplatom štete, Sindičić se obratio riječkom odvjetniku Domagoju Čajkovskom, koji je u zadnji tren podnio tužbu Trgovačkom sudu u Rijeci.

Od Croatia osiguranja zatražena je svota od 9,317.758 kuna sa zateznim kamatama od 4. prosinca 2006. godine. Sud je uredno dostavio tužbu riječkoj filijali Croatije 16. prosinca 2009. godine, s upozorenjem da su dužni u roku od 15 dana dostaviti odgovor na tužbu, ili će donijeti presudu kojom se prihvaća tužbeni zahtjev. Međutim, u Croatiji se tužba zagubila! Odgovora na nju u zakonskom roku nije bilo, pa je sutkinja Trgovačkog suda Tamara Jugo donijela presudu zbog ogluhe, te dosudila tvrtki Mariana d.o.o. zatraženi iznos.

Croatia osiguranje dužno je platiti i parnični trošak od 92.480,70 kuna, a s obzirom na visinu kamata od 17 posto, iznos se trenutačno penje na ukupno 15 milijuna kuna. Kako vrijeme teče, i kamata će biti sve veća.

“Sve je po zakonu. Još 1991. godine izbio je požar koji je također bio izazvan plinom. I to u ovoj staroj kući. U kuhinji. I isplaćena mi je šteta. Ja sam 1972. godine otišao u Njemačku, gdje sam do 1975. radio kao kuhar, potom sam otvorio svoj restoran, a 1985. godine vratio sam se kući. Prva supruga, Njemica, ostavila me s tri sina u dobi od jedne, dvije i pet godina. Sam sam ih odgajao. Nažalost, 1995. godine u dobi od 17 godina u moru je nestao Mate Matijas. Prošle godine u prometnoj nesreći na Krku poginuo mi je i drugi sin Ivan u dobi od 29 godina. Sada radim zajedno sa sinom Mikom, njegovom curom i ostalim zaposlenicima u ovom restoranu i još izdajemo turistima 16 soba. Kuću koja je uništena u eksploziji počeo sam graditi 2000. godine. Uzeo sam kredit od 200.000 eura i ove godine napokon ću ga otplatiti. Kuća veličine 18 sa 17 metara, na četiri kata, s 32 sobe i četiri stana, osigurana je od prvoga dana. Čim sam sagradio prizemlje, osigurao sam ga. I tako za svaku etažu. Ljudi iz Croatije znaju za svaku ciglu”, komentirao je Rudolf Sindičić za Novi list.

I doista, Croatia je izdala policu osiguranja imovine za objekt koji nema građevinsku, uporabnu i lokacijsku dozvolu jer je to uobičajeni postupak, kako kod nas, tako i u svijetu. Sve je stvar procjene osiguravatelja i osiguranika, i sve je po zakonu.

Povratak na Net.hr