PIRANSKI ZALJEV

KONTAMINIRANI POSTUPAK ARBITRAŽE: Ministarstvo vanjskih poslova bez komentara na imenovanje novih sudaca

Stalni arbitažni sud (PCA) u Den Haagu imenovao je u petak dvojicu novih sudaca koji će u arbitraži o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije zamijeniti hrvatskog predstavnika Budislava Vukasa i slovenskog Jerneja Sekolca.

“Predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume imenovao je Norvežanina Rolfa Einara Fifea i Švicarca Nicolasa Michela arbitrima u postupku između Republike Hrvatske i Republike Slovenije”, navodi se u priopćenju PCA i ističe da je tim imenovanjima, koja danas stupaju na snagu, sud ponovno uspostavljen. Fife je imenovan slovenskim predstavnikom, a Michel hrvatskim.

Jernej Sekolec dao je ostavku pošto se otkrilo da se dogovarao sa slovenskom zastupnicom pred sudom Simonom Drenik, a Budislav Vukas odstupio je pošto se Hrvatska povukla iz takve kompromitirane arbitraže.

Imaju iskustva u pregovorima

Rolf Einar Fife bio je čelnik odjela za pravne poslove u norveškom ministarstvu vanjskih poslova od 2002. do 2014. Bio je i u norveškoj stalnoj misiji pri UN-u kao čelnik odjela za pravna pitanja međunarodnih organizacija i za pomorsko pravo. Od 2014. bio je norveški veleposlanik u Francuskoj i Monaku. Predstavljao je Norvešku pred međunarodnim sudovima. Vodio je brojne pregovore u ime Norveške, među kojima na području pomorskog prava. Bio je glavni pregovarač u pregovorima oko morske granice s Rusijom, a također je bio šef norveškog izaslanstva u Povjerenstvu za granice epikontinentalnog pojasa pri UN-u.

Nicolas Michel bi je pravni savjetnik švicarskog saveznog ministarstva za vanjske poslove od 1998. do 2004. Bio je na čelu uprave za međunarodno pravo. Michel je predvodio švicarsko izaslanstvo na međunarodnim konferencijama, kao i Pripremno povjerenstvo za uspostavu Međunarodnog kaznenog suda i prvu Skupštinu država članica Rimskog statuta. Bio je na čelu različitih međunarodnih odbora. Od 2004. do 2008. bio je podtajnik UN-a za pravne poslove i pravno savjetovanje. U ime glavnog tajnika vodio je ili sudjelovao u nekoliko međudržavnih posredovanja u prijeporima oko kopnene i morske granice.

Proces je nepovratno kompromitiran

Hrvatski sabor je 29. srpnja jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao hrvatsku vladu da pokrene postupak prestanka sporazuma o arbitraži jer je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe i cijeli proces nepovratno kompromitirala. U skladu s tim Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kazalo je u petak da nema komentara na imenovanje novih sudaca.

Što se tiče daljnje procedure, Stalni arbitražni sud priopćio je u petak da sada namjerava “pažljivo razmotriti stajališta strana, uključujući učinke najavljene namjere Hrvatske da odustane od arbitražnog sporazuma i moguće posljedice po sadašnji postupak događaja koji su podloga hrvatske odluke”.

Povratak na Net.hr