KOMORA MEDICINSKIH SESTARA DEMANTIRALA BEROŠA: / 'Izjavom je dokazao su sestre i tehničari marginalizirani u sustavu'

U ustanovama socijalne skrbi, uključujući domove za starije,

29.4.2020.
12:54
POOL/FAH
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Komora medicinskih sestara u srijedu je opovrgnula izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da u ustanovama socijalne skrbi ne rade zdravstveni djelatnici, istaknuvši da u domovima za starije radi 1800 medicinskih sestara i tehničara, često i bez osnovne zaštitne opreme.

“U ustanovama socijalne skrbi nema zaposlenih zdravstvenih djelatnika”, izjavio je ministar Beroš na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite obrazlažući zbog čega Ministarstvo zdravstva nije poslalo inspekciju u Dom za starije u Koprivnici, jedno od žarišta epidemije koronavirusa.

'Ministrova izjava je netočna'

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) u priopćenju upozorava javnost i medije da je ministrova izjava netočna.

Naime, u ustanovama socijalne skrbi, uključujući domove za starije, radi čak 1800 medicinskih sestara i tehničara koji imaju licencu HKMS-a i koji su zdravstveni djelatnici bez obzira na to što ne rade u samom sustavu zdravstva.

U Komori smatraju da je ta ministrova izjava još jedan dokaz koliko su te medicinske sestre i tehničari marginalizirani u zdravstvenom sustavu iako je riječ o zdravstvenim radnicima koji se susreću s najtežim problemima u pružanju skrbi bolesnima, a napose starim, nemoćnim ili kronično bolesnim štićenicima ustanova socijalne skrbi, često pružajući i palijativnu skrb.

'Sestre su radile bez osnovne zaštitne opreme'

Podsjećaju da su mnogi domovi za starije postali u epidemiji koronavirusa žarišta zaraze. Prema informacijama koje je Komora dobila s terena, bilo je dosta situacija u kojima su medicinske sestre radile bez osnovne zaštitne opreme i zaista u teškim uvjetima u takvim ustanovama.

Stoga je Komora provela istraživanje među svojim članicama o situaciji i problemima u ustanovama socijalne skrbi čije će rezultate ovaj tjedan predstaviti javnosti. Istraživanje je jasno ukazalo na goruće probleme zdravstvenog osoblja zaposlenog u tim ustanovama i Komora će od nadležnog ministarstva zatražiti njihovo hitno rješavanje.

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali