VJEČNA RANA

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE NA OVČARI: ‘Četnici ovo nisu napravili, logistiku za ovo imala je samo JNA’

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, u ponedjeljak je obilježena 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari, koji su 19. studenoga 1991. godine odvedeni iz vukovarske bolnice, a dan kasnije ubijeni na tom poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara.

Vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva, a potom je održan prigodni program tijekom kojega su pročitana imena svih ubijenih žrtava na Ovčari te izgovorena molitva.

OBLJETNICA MASAKRA NA OVČARI: Odveli su više od 200 ljudi iz vukovarske bolnice i streljali ih, njihova tijela nabacali jedno na drugo

Još nisu pronađeni ostaci svih žrtava

Nakon sloma vukovarske obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u vukovarsku ratnu bolnicu, iz te je zdravstvene ustanove izvedeno najmanje 255 ranjenika, civila i medicinskog osoblja koji su potom odvedeni na Ovčaru i tamo ubijeni. Pet godina kasnije iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 200 osoba, dok se za ostalima još uvijek traga.

Stipo Mlinarić na Ovčari je izgubio brata Milu, koji je kao ranjenik izveden iz vukovarske bolnice te odveden na Ovčaru.

“Ovo nisu napravili četnici, oni to ne bi mogli napraviti. Logistiku da ovo izvedu imala je samo JNA i vjerujem da je ovo djelo JNA”, kazao je.

TUŽNA POVORKA U VUKOVARU: Tisuće koračale gradom, predsjednica stigla u braniteljskim čizmama i poslala poruku Srbiji

“Prepoznao sam sina po cipelama i prsluku”

Privlačaninu Ivi Lovriću na Ovčari je ubijen tada 21-godišnji sin Josip, koji je zbog ozljede noge bio zbrinut u vukovarskoj bolnici, odakle je odveden na Ovčaru.

“Nakon rata radili su krvne pretrage i po tome su identificirali moga sina, a ja sam ga prepoznao po cipelama i prsluku koje je imao na sebi”, rekao je Lovrić i dodao da, iako kažu da vrijeme liječi rane, to nije tako.

Odavanju počasti žrtvama Ovčare je uz brojne Vukovarce, među ostalima, nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, izaslanstvo Škabrnje te 400-tinjak sudionika mimohoda “Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga”, koji su u hodnji došli do Ovčare s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

STRIJELJALI OKO 200 ZAROBLJENIKA: Odgođeno drugostupanjsko suđenje za ratne zločine na Ovčari

Povratak na Net.hr