MINISTAR OBEĆAO ISTRAGU

KOME JE OVAKVO NEŠTO PALO NA PAMET?! Mandarine završile na smetlištu u okolici Opuzena

Nije prvi puta da se u dolini Neretve nailazi na ovakve strašne prizore.

Nakon što je od Ane Muse, nezavisne vijećnice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Pločama, te ekološke ativistice i čelnice Udruge Lijepa naša dobio fotografiju odbačenih mandarina u okolici Opuzena ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obećao je da će istražiti što se to na jugu Hrvatske dogodilo.

Divlji deponij

Gomile mandarina na divljem deponiju okružene brdima blata i otpada druge vrste šokirale su mnoge i izazvali zgražanje zbog bacanja hrane koja bi mogla i trebala biti mudrije upotrijebljena, opisuje Ana Musa.

Portal Tris podsjeća kako je ovakvih slučajeva bilo i ranijih godina, no u međuvremenu nije učinjeno ništa kako bi se spriječili ovakvi prizori. Uvoznička politika države pogoduje uvoznicima i velikim trgovcima, a njezini su rezultati sve dramatičniji  – uništavanje domaće poljoprivrede, prerađivačke industrije, masovna iseljavanja iz Slavonije…

Evo koliko su mandarine zdrave

“Fotografiju bačenih mandarina podijelile su stotine korisnika društvenih mreža, a svi su odreda zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute. Ako znamo da u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 miligrama vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu, čovjeku zbilja nije jasno zašto! Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća može se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa. Kora se može sušiti i upotrebljavati za čaj, od mandarine se može praviti rakija, džemovi, sokovi…”, navela je Ana Musa blagotovorne učinke mandarina na ljudsko zdravlje.

“Zašto onda ovo neprocjenjivo domaće blago, nezagađeno, zdravo, zbog nemogućnosti plasmana na domaćem ili izvoznom tržištu, zbog neorganiziranog otkupa i apsolutnog nerazumijevanja prema proizvođačima mora završiti u smeću… “, pita se Musa.

Povratak na Net.hr