Ravnatelj riječkog Kliničkog bolničkog centra Alen Ružić u petak je upozorio na zabrinjavajući trend porasta broja pacijenata zaraženih koronavirusom u ovoj bolnici, ali i istaknuo da je KBC zasad u stanju zbrinjavati taj priljev. Ružić je kazao kako je samo u jednom danu u KBC-u Rijeka 17 covid pacijenata više, tako da ih je trenutno 156.

"U ovom trenutku imamo raspoloživih 180 kreveta za covid pacijente, a ukupni mogući kapacitet je 250 kad se uključe odjeli u pripremi", rekao je na predstavljanju novog CBCT uređaja za kompjutoriziranu tomografiju.

U pripremi novi bolnički kapaciteti

Istaknuo je da u KBC-u ubrzano rade na pripremi novih kapaciteta, pa je tako prije dva dana odjel otvoren u zgradi Klinike za otorinolaringologiju, jučer na maksilofacijalnoj kirurgiji, a pripremaju se i drugi lokaliteti za prijem pacijenata zaraženih koronavirusom. "Možemo izdržati 40 sati s ovim trendom priljeva pacijenata, a do tad će biti spremni novi kapaciteti", istaknuo je Ružić.

Naglasio je da u KBC-u sada ima dovoljno djelatnika koji su, navodi, maksimalno angažirani, dolaze timovi u ispomoć iz bolnice u Lovranu i Thalassotherapije u Crikvenici, a intenzivno se razgovara i s Thalassotherapijom Opatija. "Činimo sve da kapacitete iz okruženja iskoristimo najviše moguće", zaključio je.

Komadina u samoizolaciji

Primorsko-goranska županija izvijestila je u petak da župan Zlatko Komadina zbog kontakta s covid pozitivnom osobom, iz preventivnih razloga i po preporuci obiteljskog liječnika i epidemiologa, do daljnjega ostaje u samoizolaciji. Za to vrijeme u dijelu javnih dužnosti mijenjat će ga zamjenica Marina Medarić, a župan Komadina dio poslova i sastanke održavat će online, navode iz županije.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.