TRI KORAKA DO OPORAVKA

KOLINDIN SAVJETNIK ZA DEMOGRAFIJU: ‘Ovo su tri ključne mjere za demografski oporavak, stanje je alarmantno’

Savjetnik za demografiju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Anđelko Akrap, komentirajući jučer najavljene demografske mjere Vlade RH, kazao je da je stanje po tom pitanju alarmantno.

“Ako imamo neprekinuto prirodno smanjenje i iseljavanje. Po mom sudu predsjednica je htjela svim vladama skrenuti pozornost da nisu dovoljno napravile na tom pordručju. To je državni problem”, kazao je Akrap u izjavi za N1 televiziju.

JOŠ 100.000 OBITELJI DOBIVAT ĆE DJEČJI DOPLATAK: Primat će ga svaka druga obitelj s djecom, ukidaju se porezne olakšice

“Neke županije imaju veći broj umrlih od 1968.”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nedavno je, govoreći o demografskim trendovima kazala kako je u Hrvatskoj “izvanredno stanje”. Na pitanje zašto ona ne predloži neke mjere, Akrap kaže kako joj je on samo predočio podatke.

“Neke županije imaju veći broj umrlih od 1968. godine. Ne čini se još od tih godina, veliki prostor ostaje bez stanovništva”, rekao je.

On smatra da nema razmimoilaženja predsjednice Republike i Vlade RH po tom pitanju.

“Problemi postoje, zvali se oni ovako i onako. Pitanje je da društvo ima suglasje oko bitnih tema. Ovo je pitanje pozitivne diskriminacije poduzetnika koji moraju pozitivno diskriminirati žene. Bitan je stalni izvor prihoda za one koji se odluče na djecu”, kazao je Akrap te ddoao da su za takvo stanje krive sve dosadašnje vlade.

POZNATI DEMOGRAF ZA NET.HR O NOVIM VLADINIM PRONATALITETNIM MJERAMA: ‘Ne vjerujem da će dati neke velike rezultate, evo zašto…’

demograf Anđelko AkrapFoto: PIXSELL

“Vladine mjere tek su prvi korak u nizu potrebnih”

Za jučer predstavljene mjere Vlade, među kojima i onu o znatnom proširenju broja primatelja dječjeg doplatka, Akrap je rekao da se radi tek o prvom koraku u nizu mjera koje treba donijeti.

“To je tek početna mjera, a treba niz mjera. Kako zaustaviti iseljavanje – to neće dječji doplatak riješiti. Kako zaustaviti da ovo stanovništva što je ostalo ne odseli”, retorički se zapitao predsjedničin savjetnik.

Na koncu je iznio tri temeljne demografske mjere koje treba donijeti.

“Treba oblikovati dugoročnu politiku zapošljavanja. Ne samo u Zagrebu i priobalju nego na čitavom području. Rad na određeno… Tisuće studenata rade na stalnim radnim mjestima sa studentskim ugovorima. I s tim se trebaju poduzetnici suočiti. Stambena problematika. Omogućiti stalni izvor prihoda onima koji podižu djecu. To bi bile ključne mjere, a ima niz pratećih mjera”, kazao je Akrap.

DEMOGRAF OTKRIO KOLIKO ĆE HRVATA BITI MANJE ZA 10 GODINA: ‘Prijeti nam kolaps osnovnih državnih sustava, ovo su konkretne posljedice’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr