KOLINDIN INTERNETSKI TIM ZA IZBORE PRIZNAO KRIVNJU: / Trolali u kampanji i muljali s porezom!

HDZ-ov tim zadužen za promociju na društvenim mrežama, priznao je krivnju za utaju poreza u kampanji za parlamentarne izbore 2015. godine

22.3.2019.
14:42
Grgur Zucko / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sjećate se predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović 2014. godine i parlamentarnih izbora 2015.? Gotovo cijeli HDZ-ov tim, koji je tada bio zadužen za promociju na društvenim mrežama, priznao je krivnju za utaju poreza na isplate za marketinške usluge HDZ-u u kampanji za parlamentarne izbore 2015. godine te potpisao sporazum s USKOK-om, piše Jutarnji list.

Dakle, nećakinja Zdravka Mamića, Sanda Mamić, Dinamov stručnjak za digitalni marketing i oglašavanje Matej Zadro te marketinški stručnjak i bivši glasnogovornik RTL-a Kristijan Gržetić priznali su da su utajili porez, pri čemu su se svi osim Zadre nagodili s USKOK-om za uvjetne zatvorske kazne, sporedne novčane kazne te kazne rada za opće dobro.

Uvjetne kazne

U srijedu su na zagrebačkome Županijskome sudu, Zadrini prijatelj Matko Pecotić i Sanda Mamić osuđeni na uvjetne zatvorske kazne. Presuda na osnovi sporazuma navodno bi trebala uskoro biti izrečena i Gržetiću. Sanda Mamić osuđena je na osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje te sporednu novčanu kaznu od 40.000 kuna koju je dužna platiti u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe. Mamić je u državni proračun već prošloga tjedna uplatila utajenih 96.245 kuna poreza i prireza.

Pecotić je osuđen na sedam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje i sporednu novčanu kaznu od 30.000 kuna. S obzirom na to da nije utajio porez, ne mora ga ni vratiti u proračun. On je samo proslijedio novac Gržetiću, Sandi Mamić i Zadri. Gržetić bi trebao u državni proračun uplatiti 76.670 kuna utajenoga poreza na drugi dohodak. Što će biti sa Zadrom i hoće li se nagoditi još uvijek se ne zna.

Time bi se uskoro moglo završiti završno poglavlje priče o kontroverzama kampanje iz 2015. godine te slučaja koji je imao političke konotacije, piše Jutarnji list.

Fiktivne usluge

Podsjetimo, sve se počelo otkrivati 2017. godine. U istrazi poreznog USKOK-a i USKOK-a otkriveno je da je grupa “poduzetnika” na čelu sa Svetislavom Josimovićem, vlasnikom tvrtki Bossman i Bossman tim, sudjelovala u izvlačenju novca poduzetnicima iz njihovih tvrtki u zamjenu za proviziju. Jedna od tih tvrtki koje su uplaćivale novac Josimovićevom Bossman timu, je bila i tvrtka Napredni modeli koja mu je 2015. isplatila 697.000 kuna kao podizvođaču u marketingu u predizbornoj kampanji HDZ-a za parlamentarne izbore 2015. godine.

USKOK je posumnjao da se radi o fiktivnim uslugama te su osumnjičili vlasnika Naprednih modela Danijela Artenjaka da je iz svoje tvrtke pokušao preko Josimovića uzeti navedenih 697.000 kuna koje mu je uplatio HDZ za usluge promocije na društvenim mrežama.

Prije godinu dana u istrazi je ipak došlo do preokreta, pa je USKOK obustavio istragu protiv vlasnika tvrtke Napredni modeli, a pod istragom USKOK-a, zbog izvlačenja novca dobivenoga od HDZ-a za kampanju za parlamentarne izbore 2015. našlo se četvero novih osoba, Sanda Mamić, Matej Zadro, Kristijan Gržetić i vlasnik tvrtke Usporedi Matko Pecotić.

Nakon priznanja djela pritisnuti dokazima, kasnije se ispostavilo da su na internetu provodili niz moralno vrlo upitnih radnji tijekom kampanje. Spomenuti tim je HDZ-u pružao potporu "trolanjem" na stranicama medija i društvenim mrežama, pružali su potporu brisanjem negativnih komentara, objavljivali su negativne komentare na stranicama političkih protivnika, davali lajkove na pojedine komentare itd.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali