ČAK JE I ZAPJEVALA

KOLINDA S KNINSKE TVRĐAVE: ‘Za vrijeme Oluje mi je došlo da uzmem pušku i odem na bojište’

Osim ‘Oluje’, predsjednica se prisjetila svog posjeta Afganistanu i razgovora s hrvatskim vojnicima koje je pitala zašto su ovdje

Na kninskoj se tvrđavi danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisjetila “Oluje” te opisala što je onda tada osjećala. Kazala je kako joj je došlo da uzme pušku i ode na bojište, ali da je bila svjesna da ima dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova, prenosi N1. Usto, govorila je kako je ponosna na poginulog vojnika Josipa Briškog i na dvojicu ranjenih vojnika.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na Kninskoj tvrđavi istaknula kako je Oluja bila besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvastke vojske i policije.

Hrvatska predsjednica je to izjavila na Kninskoj tvrđavi u nedjelju navečer, u nazočnosti državnog vrha, gdje je priređeno primanje za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata. “Oluju moramo objasniti onako kako je ona bila, besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije hrvastkog teritorija”, rekla je.

Dodala je i kako je hrvatska diplomacija u Oluji odigrala svoju ulogu te podsjetiola kako se moglo učiniti i puno više.

Prisjetila se svog posjeta Afganistanu i razgovora s hrvatskim vojnicima koje je pitala zašto su ovdje. Smatra da je najbolji odgovor dobila od hrvatskog branitelja koji joj je rekao: “Recite ljudima da se domovina brani dok su neprijatelj i opasnosti daleko. Ja sam iskusio da kada neprijatelj dođe na kućna vrata je prekrasno”. Tog vojnika je, govori Kolinda, zamolila da joj se javi. Ustvrdila je da se rat kao ni Vukovar ne bi dogodio da je Hrvatska 1991. bila članica NATO-a.

Govoreći o obrani Hrvatske u Domovinskom ratu istaknula je kako ju je grizla savjest. “Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u metcima i u suočavanju s onima koji su ispred vas”, istaknula je i naglasila kako je bila svjesna da ima dužnost u Ministrarstvu vanjskih poslova.

Između ostaloga, naglasila je i to da se, kada je radila kao pomoćnica glavnoga tajnika NATO, trudila i radila na tome da se Oluja objasni kao zakonita vojna akcija.

Istaknula je posebno zahvalnost bivšem ministru obrane SAD-a generalu Mattisu, koji je, navela je, rekao da je Oluja “besprijekorno izvedena hrvatska vojna operacija koja je ušla u udžbenike vojne povijesti.

Izrazila je žaljenje za svakom žrtvom. “Sami smo se obranili i u međuvremenu stvorili vojnu silu te osjećaj zajedništva”, poručila je predsjednica.

Na kraju je predsjednica i zapjevala.

PREDSJEDNICA SE UHVATILA PUŠKE: U tvornici koja iz Karlovca izvozi oružje diljem svijeta, ciljala je nacrtanog negativca

PREDSJEDNICA ZVIJEZDA POZNATOG RUSKOG MAGAZINA: Pucala iz puške, obula štikle pa se uhvatila lopte

Povratak na Net.hr