NEPRIHVATLJIVA IZJAVA

KOLINDA OPTUŽILA TAJANIJA ZA REVIZIONIZAM: ‘Odlučno odbacujem i osuđujem posezanje za hrvatskim teritorijem’

Na Tajanijev govor o ‘talijanskoj Istri’ i ‘talijanskoj Dalmaciji’, Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako vrijednosti EU ne počivaju na revizionizmu i iredentizmu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je reagirala na govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija kod Basovizze pored Trsta gdje je govorio o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji”, poručivši kako temelji Europske unije ne počivaju na vrijednostima revizionizma i iredentizma.

Tajani je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

ČOVJEK KOJI JE RASPALIO HRVATSKU: Pogledajte kako su HDZ-ovci nekada hvalili Tajanija

TAJANI PONUDIO NEKAKVU ISPRIKU ZA SVOJU IZJAVU: ‘Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, htio sam istaknuti mir i pomirenje’

Izvijestit će talijanske i EU institucije

Predsjednica je na to priopćila kako su “povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno neprihvatljivi”.

“Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem”, priopćeno je iz ureda Grabar Kitarović, te je otkriveno kako će predsjednica o tome izvijestiti talijanske i institucije Europske unije.

Povratak na Net.hr