NOVA IMENOVANJA U DIPLOMACIJI

KOLINDA KONAČNO PRONAŠLA ZAMJENU ZA PARU: Do ljeta u Washingtonu novi hrvatski veleposlanik?

Novi hrvatski veleposlanik u SAD-u trebao bi postati Pjer Šimunović. Dio je to velikog paketa od dvadesetak prijedloga za nova imenovanja u hrvatskoj diplomaciji koji bi uskoro trebao ići u daljnju proceduru.

Riječ je o vrsnom diplomatu i stručnjaku za vojna i obrambena pitanja. Sam Šimunović ima dobre odnose i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na čiju je inicijativu i imenovan na dužnost koju sada obavlja, ali i s premijerom Andrejem Plenkovićem i šefom diplomacije Davorom Ivom Stierom. Ako daljnja procedura bude išla uobičajeno, pretpostavlja se da će Pjer Šimunović u Washingtonu zamijeniti Joška Paru prije ljeta, piše Jutarnji list.

Šimunović je rođen u Splitu 1962. godine i ima bogato novinarsko iskustvo jer je nakon završetka studija komparativne književnosti te talijanskog i književnosti devedesetih godina radio u Večernjem listu kao vanjskopolitički novinar i analitičar. Stažirao je u Fondation Journalistes u Parizu i radio na BBC-ju kao novinar i producent. Stekao je magisterij iz ratnih studija na Department od War Studies King’s College u Londonu, a nakon povratka u zemlju bio je zamjenik načelnika Odjela za analitiku u Ministarstvu vanjskih poslova.

UZBUNA MEĐU DIPLOMATIMA: Ovo su ljudi za koje predsjednica više ne želi da budu veleposlanici Hrvatske

Nakon toga, u ožujku 2000. godine, postaje prvi tajnik i savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu te se vraća u novinarske vode kao savjetnik uprave Večernjeg lista. Postaje pomoćnik ministra u MVP-u radeći u Upravi za međunarodne organizacije i sigurnost, a od ožujka 2004. je nacionalni koordinator za NATO. Zatim prelazi u Ministarstvo obrane, gdje je 2008. godine ravnatelj Uprave za obrambenu politiku i državni tajnik, a onda je imenovan za veleposlanika u Izraelu. Govori engleski, francuski i talijanski i autor je mnogih političkih i obrambenih studija koje je objavio u uglednim međunarodnim publikacijama. Dobio je i Spomenicu Domovinskog rata.

Šimunović je spominjan kao kandidat za veleposlanika u Washingtonu i u vrijeme kad je na Pantovčak došao Ivo Josipović i nije prihvatio prijedloge odlazećeg šefa diplomacije Gordana Jandrokovića da veleposlanik u Washingtonu bude Davor Vidiš.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr