Kolinda Grabar Kitarović se drži, ali joj je popularnost pala više nego Josipoviću

U sklopu redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, i ovaj je mjesec ekskluzivno za HRT ispitivan rejting kandidata za hrvatskog predsjednika. Istraživanje preferencija kandidata obuhvaćalo je isključivo kandidate koji su do sada istaknuli svoju kandidaturu.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović još uvijek je u prednosti pred kandidatkinjom HDZ-a Kolindom Grabar Kitarović. No, popularnost im je, objavio je HRT, i jednom i drugom, u odnosu na srpanj, pala. Josipoviću za 0,8 posto, a HDZ-ovoj kandidatkinji za čak 1,6 posto. Josipoviću bi glas dalo 48,4 posto birača, a Kolindi Grabar Kitarović njih 33,6 posto.

Na trećem je mjestu Milan Kujundžić s izborom od 4,8 posto. Kujundžić je jedini zabilježio bolji rezultat u ovomjesečnom istraživanju.

Distribucija glasova birača važnijih hrvatskih stranaka

Kad je riječ o stranačkim preferencijama, 93,6 posto glasača SDP-a podupire svoga kandidata Ivu Josipovića, dok njih 5 posto daje prednost Kolindi Grabar Kitarović. Za nju bi, s druge pak strane, glasovalo 77,4 posto glasača HDZ-a. HDZ-ovih glasači podupiru Ivu Josipovića s 15,5 posto, a Milana Kujundžića s 2,4 posto glasova. Ivo Josipović je najpoželjniji kandidat i među biračima HSU, HNS-a, IDS-a te ORaH-a.

Uočava se i porast izbora ostalih kandidata, odnosno kandidata koje su sugovornici u istraživanju samoinicijativno isticali kao svoj izbor (sa srpanjskih 1,8% na ovomjesečnih 3,2%) što bi mogao biti znak traganja za nekim novim kandidatom.

Povratak na Net.hr