KOLIKO SU STRANKE POTROŠILE NA KAMPANJU: / Najviše SDP, a HDZ uopće nije imao donacija

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Osim o troškovima promidžbe, izborni su sudionici objavili i izvješća o cijeni za medijsko oglašavanje te o primljenim donacijama

20.5.2019.
10:51
PIXSELL, Patrik Macek
Play logo

Od moguća četiri milijuna, na dosadašnju promidžbu za Europske izbore, najviše je, 2,6 milijuna, potrošio SDP, slijedi HDZ s milijun i pol, te Amsterdamska koalicija koja je potrošila nešto manje od 1,2 milijuna, pokazuju izvješća koja je u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Image
BERNARDIĆ I DALJE U KLASI OPTIMIST: /

'SDP će imati dobar rezultat na EU izborima'

Image
BERNARDIĆ I DALJE U KLASI OPTIMIST: /

'SDP će imati dobar rezultat na EU izborima'

Promidžbeni troškovi liste Bandićeve stranke iznose 960 tisuća kuna, HNS-ove, koju nosi međimurski župan Matija Posavec, 688 tisuća kuna, Mostove 653 tisuće kuna. Pupovčev SDSS je na promidžbu potrošio 554 tisuće, Živi zid 316 tisuća, Čačićevi reformisti 309 tisuća, Pametno 208 tisuća kuna. Dvije nezavisne liste, koje nose Marijana Petir i Mislav Kolakušić, potrošile su 47 tisuća, odnosno 21 tisuću kuna. Neovisni za Hrvatsku na promidžbu su potrošili 75 tisuća kuna, lijeva Politička platforma Možemo! 52.500, SNAGA 42 tisuće, Start Dalije Orešković 27 tisuća, Hrvatski suverenisti (19.500).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

HDZ nije imao donacija

Osim o troškovima promidžbe, izborni su sudionici objavili i izvješća o cijeni za medijsko oglašavanje te o primljenim donacijama. HDZ je izvijestio da nije imao donacija, SDP-u su donatori uplatili 26 tisuća kuna, Mostu 21 tisuću, Živom zidu 20.500 kuna, Bandićevoj listi gotovo 520 tisuća kuna.

Spomenuta izvješća stranke, koalicije i nositelji nezavisnih listi bili su dužni dostaviti sedam dana prije izbora koji se održavaju u nedjelju, 26. svibnja, no pravu sliku o njihovim izbornim troškovima i donatorima dat će tek završna financijska izvješća koja moraju dostaviti do 25. lipnja.

shimmer fallback
shimmer fallback

Izborni sudionici izvješća dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav, što je novost u odnosu na dosadašnje izbore kada su takva izvješća slali 'papirnato'. Osim te, novost je i da izvješća više ne moraju objavljivati na svojim mrežnim stranicama. Zahvaljujući novom sustavu, sva će izvješća biti javno dostupna na jednom mjestu, DIP-ovoj mrežnoj stranici. Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća, može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šprajc o izborima za EU parlament: 'Idućih pet godina odluke vezane uz vaš život donosit će ljudi koji nit' ste birali, nit' znate tko su. Čestitam!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Na izborima za Europski parlament sudjeluju 33 liste, dvije nezavisne, 31 stranačka te 396 kandidata između kojih će se izabrati 12 hrvatskih zastupnika.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo