MOŽDA U NEKOJ DRUGOJ ZEMLJI

KOLIKO JE TOČNO SKUPLJI ŽIVOT AKO SE ŽELITE HRANITI ONAKO KAKO BI TREBALO? Računica je šokantna i žalosna

Ako bismo se hranili zdravo, u skladu sa savjetima stručnjaka, trebali bismo izdvojiti barem dvostruko više novaca

Koliko bi nam hrana bila skuplja ako bismo se hranili u skladu sa zdravstvenim preporukama ili savjetima nutricionista, kupujući zdraviju hranu, provjerio je RTL.

Jedan od prvih savjeta je da se tjedna konzumacija crvenog mesa smanji i da se umjesto toga više jede perad ili riba, prema nutricionistici Karmen Matković Melki.

Skupa zamjena za crveno meso

I dok je prosječna cijena jeftinijeg crvenog mesa poput svinjetine 30 kuna, “zdravija zamjena”, tj. kilogram puretine duplo je skuplja, 62 kune.

Kada je riječ o ribi, morsku ribu konzumira nešto više od 16 posto stanovnika Hrvatske, a riječnu ribu manje od pet posto. U slučaju, primjerice Orade, uzgojena orada, koja je masnija, dođe oko 75 kuna, a divlja orada od 90 do 200 kuna, ovisno o veličini.

Neprocesirana biljna ulja

U slučaju ulja, nutricionistica Karmet savjetuje minimalno procesirana biljna ulja poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, bučinog ulja, lanenog ulja itd. Dok je litra suncokretovog ulja prosječne cijene od oko deset kuna, prosječna je cijena zdravijeg ulja, poput maslinovog, stotinu kuna.

Umjesto grickalica, koje bi trebalo izbaciti iz prehrane, stručnjaci savjetuju primjerice bademe, za kilogram kojih treba izdvojiti stotinu kuna. Budući da se zdrava prehrana sastoji i od minimalno pet porcija voća ili povrća dnevno, koje je znatno skuplje ako je iz “bio” uzgoja, jasno je da je zdrava prehrana barem dvostruko skuplja, piše RTL.

Povratak na Net.hr