KOLIKO JE OVO TUŽNO? ŠOKANTNI PRIZORI IZA POZNATOG ODMORIŠTA: / 'Macoli hitno treba oduzeti medvjede!'

Prijatelji životinja ukazuju na prizore tužnih apatičnih medvjeda, koji su preplavili društvene mreže

30.4.2019.
18:40
Prijatelji životinja

Dok turisti fotografiraju bijednu nastambu iza restorana Macola u Korenici, rezignirani bezvoljni medvjedi pružaju jadan prizor – jedan leži, a drugi sjedi na betonskoj površini i promatra kroz rešetke parkirane kamione, građevinske objekte i šumu u daljini. Ove tužne fotografije i snimke koje je primila udruga Prijatelji životinja i koji se šire društvenim mrežama nisu nikakva novost.

Prijatelji životinja već godinama dobivaju pritužbe građana da se "medvjedi i ostale životinje kod Macole drže u odvratnim uvjetima" i pišu prijave nadležnim institucijama, dok turisti na popularnom internetskom portalu TripAdvisor iznose svoje zgražanje i šok što hrvatske vlasti odobravaju i podupiru mučenje životinja.

Oduzimanje medvjeda ili - legalizacija?

Prijatelji životinja zatražili su od veterinarske inspekcije hitno oduzimanje medvjeda i njihovo smještanje u utočište za medvjede jer je od 1. siječnja 2019. stupio na snagu rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba. Naime, Zakon o zaštiti životinja još je 2017. zabranio držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a za kršenje ove odredbe za fizičke osobe propisana je novčana kazna od 15 do 30 tisuća kuna. Vlasnik medvjeda Željko Orešković već je četiri mjeseca u prekršaju, a medvjedi i dalje pate.

"Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija. Ovo otvoreno kršenje Zakona događa se zbog osobnih materijalnih interesa Željka Oreškovića i privlačenja gostiju u ugostiteljske objekte čiji je vlasnik", ističe Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja.

Dodaje da je nužno što žurnije medvjede premjestiti u utočište za medvjede, u suradnji s međunarodnom organizacijom FOUR PAWS (Četiri šape) s kojom je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine potpisalo Sporazum o suradnji na zbrinjavanju nezakonito držanih medvjeda. Ovo rješenje iznimno je korisno za Hrvatsku jer FOUR PAWS osigurava financiranje svih troškova proširenja utočišta za medvjede u Kuterevu, veterinarske skrbi za životinje te prijevoza i premještanja medvjeda u Kuterevo ili u prostrano utočište u Arosi u Švicarskoj.

"Proteklih godina u više navrata obraćali smo se nadležnim institucijama i tražili premještanje medvjeda u utočište. Zabrinuti smo zbog najava da bi, umjesto sankcioniranja kršenja Zakona, moglo doći do legaliziranja 11 godina dugog nelegalnog držanja i mučenja medvjeda, što bi odaslalo iznimno lošu poruku javnosti, izazvalo velike kritike međunarodne zajednice i ohrabrilo daljnja kršenja Zakona", kaže Svrtan.

Medvjedi stečeni nezakonito?

Upozorava da su i ranijih godina informirali institucije da je Orešković stekao medvjede na nezakonit način, namjernim izuzimanjem iz divljine: „Prema saznanjima koja imamo, 2009. godine zatočio je još jednog medvjeda, ali su ga ubila dvojica medvjeda koja su se već nalazila u ograđenom prostoru jer Orešković nije imao znanja o držanju divljih životinja, a i dan danas na prvo mjesto stavlja profit i zanemaruje činjenicu da medvjedi pate u njegovu zatočeništvu.

Medvjedi su divlje životinje kojima nije mjesto u privatnom posjedu niti bi trebali trpjeti mučne uvjete zatočeništva radi pojedinačnih sebičnih interesa. Držanje medvjeda u malom ograđenom prostoru iza restorana ostatak je običaja koje je civilizirani svijet iskorijenio, a sigurno ne pridonosi pozitivnoj slici Hrvatske i njezinu turističkom vrednovanju kao zemlje koja štiti prirodu i okoliš, napominju Prijatelji životinja.

Oni i ostale udruge iz Mreže za zaštitu životinja, kao i većinski dio hrvatske javnosti i inozemnih turista, traže žurno premještanje medvjeda Mrkija i Brunde u utočište, a ne legaliziranje prekršitelja Zakona.

Svrtan zaključuje: "Nakon mnogih godina patnje, ova priča može imati sretan kraj za medvjede i ugled Hrvatske. Vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede žurno premjestiti i ova dva medvjeda u utočište i da neće dopustiti da privatni interesi ugroze zaštitu životinja i provođenje Zakona".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali