NEIZDRŽIVI UVJETI RADA

‘KOLIKO GOD BILI DOBAR I SPOSOBAN RADNIK NIKAD NEĆETE NAPREDOVATI’: Velika ispovijest poštara o stanju u Hrvatskoj pošti

Nakon što smo nedavno pisali o Goranu Mamiću, bivšem poštaru iz Daruvara koji uskoro odlazi na novi posao u Belgiju i koji je dobio izvanredan otkaz zbog toga što je javno rekao kako Hrvatska pošta godinama tjera radnike da rade u lošim uvjetima, uz velik broj prekovremenih sati, stigao nam je još jedan mail našeg čitatelja u kojem svjedoči o izrazito lošem tretiranju radnika u toj tvrtki.

“Tretiraju nas kao ološ, povećavaju se rajoni, jedan poštar u dva dana mora obići oko 900 kućanstava. Prekovremeni sati svaki dan, ostanemo po sat-dva dulje, a nitko nas ne pita možemo li nego moramo. Žalosna je to slika nekad supertvrtke. Sada je zarada na prvom mjestu, a djelatnici na zadnjem, pogotovo poštari’, napisao je Mamić u lipnju na Facebooku, a ove su ga riječi, kako se pokazalo, uskoro koštale posla.

POŠTAR OSTAVLJA OBITELJ U HRVATSKOJ I IDE U BELGIJU: ‘Prognali su me kao lopova, kao da sam milijune ukrao…’

On je nakon samo nekoliko dana dobio izvanredan otkaz, a riječ je o čovjeku koji je u Hrvatskoj pošti radio osam godina te za to vrijeme nikad nije dobio niti opomenu.

Da nešto ozbiljno ne štima u Hrvatskoj pošti, dokazuje pismo našeg čitatelja, P.G. (puno ime i prezime poznato redakciji) također poštara, koji je na sličan način kao i Goran Mamić, opisao izrazito loše uvjete rada i sve probleme s kojima se poštari svakodnevno susreću na radnom mjestu.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

pišem vam kao reakciju na članak o poštaru koji dobiva otkaz kao zadnje smeće pa osjećam potrebu napisati par rečenica o stanju u firmi koja je nekad slovila kao poželjan poslodavac. Dakle, za početak da razbijem mit o plaći koja nije bogatstvo kao što se priča već s prijevozom, ako imate sreću da živite dalje od dva kilometra od posla, ona iznosi 4300 kuna! Posla je svaki dan sve više i više, a uz sav napor i trud nemoguće ga je obaviti u osam sati radnog vremena, što naravno vašeg nadređenog ne zanima. Ako se ne podijeli sve, čeka vas salva prijetnji koje variraju od slanja u druge gradove i otoke do toga da će vam se uskratiti godišnji odmor!

Prekovremeni sati naravno se ne plaćaju već se odrađuju čisto volonterski. Vozni park je posebna priča. U svojih 10-ak godina crnčenja u hpekspresu imao sam čast voziti kombije kojima ne valja ručna kočnica, getriba samo u 2. i 3.  brzinu ubacuje, vrata vozača se mogu pritvoriti, ali ne i zatvoriti itd. Naravno, ujutro kad vozilo zadužujete morate potpisati da ste vozilo pregledali i da ga pristajete zadužiti jer drugoga kombija nema za vas, a ako ga ne uzmete, eto vas opet pod paljbom i nemate izbora!

Koliko god bili dobar i sposoban radnik napredovati nikad nećete osim u slučaju ako ste vi ili netko vaš u bilo kojoj stranci u kojoj je vaš trenutačni nadređeni ili ako je netko od vaših nadređenih vaš otac, stric, brat. Možda najbolje o stanju u firmi svjedoči činjenica da su nedavno zaposlena šestorica novih radnika od kojih su petorica izdržala jedan radni dan i po povratku s dostave dala otkaz, dok je jedan najhrabriji izdržao do vikenda i zahvalio se šefu te se vratio raditi u kafić””, stoji u pismu poštara.

Povratak na Net.hr