TKO ŽIVI DULJE?

KOLIKO DUGO ŽIVE HRVATI? Evo kako stojimo u odnosu na susjede i ostatak EU-a

Prema posljednjim podacima Eurostata iz 2017., Hrvati žive u prosjeku 78 godina

Eurostat je izbacio podatke o životnom vijeku stanovnika zapadne Europe pa tako i Hrvata. U globalnim okvirima građani Europske unije stoje vrlo dobro, s očekivanim životnim vijekom koji je 2,5 godina dulji nego u SAD-u i 4,6 godina dulji nego u Kini, prenosi Index.

Unutar europskog kontinenta postoji velika podjela kada je riječ o životnom vijeku stanovnika. Razlika između najkraće i najdulje dobi, prema podacima Eurostata je čak 12 godina. Najdulje žive Španjolci iz Madrida, s očekivanim životnim vijekom od čak 85 godina, dok Bugari iz pokrajine Severozapaden žive samo 73 godine.

IDEALNO RADNO MJESTO: Novo istraživanje pokazalo gdje bi Hrvati najviše željeli raditi. I ne, državne tvrtke nisu prvi izbor

Hrvati žive dulje od Bugara i Srba, a kraće od Slovenaca i Nijemaca

Hrvati, prema posljednjim podacima Eurostata iz 2017., žive u prosjeku 78 godina. Slovenci, pak, žive 81,2 godine, Austrijanci 81,7 godina, a Talijani 83,1 godinu, prenosi Index. Nijemci žive 81,1, Britanci 81,3, a Francuzi 82,7 godina. S druge strane, Mađari žive samo 76 godina, Crnogorci 76,6, a Srbi samo 75,6 godina.

Iznad prosjeka EU-a nalazi se Slovenija, a premda je zapadnoeuropska zemlja, Danska se nalazi ispod prosjeka.

Loše životne navike na istoku Europe

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća Latvijci i Litavci živjeli su jednako kao Ciprani i Francuzi. No nakon dugog razdoblja konvergencije, odnosno izjednačavanja, kao i uspostave sovjetske dominacije nad istokom kontinenta, isti je postupno sve više zaostajao.

Prema podacima nevladinog Europskog saveza za javno zdravstvo (EPHA), životne navike poput pušenja duhana i konzumacije velikih količina alkohola više su zastupljene na istoku nego na zapadu Europe. Zbog toga su stanovnici istočne Europe skloniji bolestima poput raka, dijabetesa te bolesti srca.

Kada je riječ o kroničnim bolestima, tu najgore stoje susjedi Mađari. Međutim, stope bolesti su velike i u velikom dijelu Poljske, Slovačke i Hrvatske. Hrvatska prema Eurostatovim podacima iz prošle godine ima najveću smrtnost od raka, više od 300 ljudi na 100 tisuća, dok je europski prosjek 261,7. Uz Hrvate rak je najviše poguban za Mađare, Poljake i Slovake te u sjevernom dijelu Engleske.

HRVATI SE NE ZNAJU NOSITI S EPIDEMIJOM DANAŠNJICE: Stanje nacije je alarmantno, a ova dob je najkritičnija

Povratak na Net.hr