banner

NEOPHODAN UREĐAJ

KOLIKO COVID PACIJENATA PREŽIVI RESPIRATOR? Smrtnost na uređaju je ponegdje i 70 posto; ‘Ovoliko smrti dnevno opterećuje liječnike’

Postavlja se pitanje koliko je uopće respiratora u Hrvatskoj jer ne koriste ih samo Covid pacijenti, nego i oni koji su imali prometne nesreće, srčane i možda udare…

Liječnici se jako teško nose sa smrću Covid pacijenata, osobito zato što je dnevno počelo umirati puno više ljudi nego što je to bilo na proljeće.

“Jučer 13, prekjučer devet, dan prije toga sedam, osam…”, nabraja broj preminulih unazad 10 dana dr. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja u KB Dubrava. U prosjeku, dnevno im umre 10 osoba te se s tim doktori teško nose.

“Mi smo u zdravstvu naučili da je smrt sastavni dio života i našeg posla, no kad vam se dogodi puno, ovoliko smrti svaki dan, to nas sve opterećuje, pogotovo mlade kolege, svi se neprestano preispitujemo”, govori Lukšić za 24sata.

JEZIVE BROJKE SMRTNOSTI U DUBRAVI: Od onih koji završe na respiratoru preživi svega 35 posto; Evo koji su najčešći komorbiditeti

Smrt na respiratoru u KB Dubrava iznosi 65 posto

Lukšić opovrgava neslužbene navode da je u KB Dubrava smrtnost na respiratoru veća od 90 posto te navodi da je ona 65 posto. Neslužbeno se govori da je statistički smrtnost smanjena na 65 posto jer su u podatke uračunati i pacijenti koji se trenutačno nalaze na respiratorima, no Lukšić odgovara kako to nije točno nego su u statistici samo preživjeli i otpušteni pacijenti.

“Morate razumjeti i to da k nama u Dubravu dolaze najteži kronični bolesnici. Ako je netko u terminalnoj fazi karcinoma, s metastazama, malo je vjerojatno da će preživjeti tešku, obostranu upalu pluća. No naravno da primamo i takve pacijente, makar za mnoge znamo da ishod neće biti dobar. Primamo srednje teške i teške pacijente, i sve je više teških”, naglašava v.d. ravnatelja “Dubrave”.

ŠOKANTNI PRIZORI IZ KARLOVAČKE BOLNICE: Pogledajte fotografije s odjela na kojem se liječe zaraženi. Dvoje ih je na respiratoru

Koliko uopće bolnice u Hrvatskoj trenutačno imaju respiratora?

Portal 24sata doznaje da je u KB Dubrava slobodno još samo pet od 85 respiratora. Uz teško stanje, neophodni uređaji u Covid bolnicu dolaze zaista na kapaljku. Lukšić ističe da se u Ministarstvu zdravstva sada razmatra veća mobilizacija respiratora iz onih centara koji su manje opterećeni pacijentima s koronom.

Novinari su poslali upit svim KBC-ovima u Hrvatskoj u vezi broja respiratora te im je od 27 odgovorilo njih 17 pa su pobrojili ukupno 412 respiratora. No, ti respiratori ne služe samo Covid pacijentima nego i za sve druge kojima je respirator potreban kao što su stradali u prometnim nesrećama, osobe koje su pretrpjele srčane i moždane udare te osobe s raznim stanjima kojima je respirator neophodan.

Ministarstvo zdravstva i Nacionalni stožer civilne zaštite nisu odgovorili na pitanje kako je raspoređeno 860 respiratora, točnije gdje su oni te kolika je smrtnost na njima. Službeno se govori da je 500 stacionarnih te 300 transportnih respiratora. Riječki KBC odgovorio je da je u njihovoj bolnici ukupno 75 respiratora i da je na njima, u trenutku odgovora novinarima, bilo 13 Covid pacijenata od njih ukupno 105 na odjelima. Odgovorili su da je smrtnost na respiratorima 31,5 posto.

AKTIVIRA SE ZAGREBAČKA ARENA: Prvi pacijenti stižu u subotu, pripremljeno stotinu kreveta

Smrtnost na respiratoru u dubrovačkoj bolnici je 70 posto

Iz dubrovačke Opće bolnice za 24sata odgovaraju da im je do sada umrlo 70,37 posto pacijenata koji su bili na respiratoru, bez ovih sedam koji su trenutačno na liječenju. Za Covid bolesnike u OB Dubrovnik imaju 11 respiratora i još četiri za ostale, što znači da su im slobodna još četiri. Ukupno imaju 49 bolesnika na Covid odjelu.

Budući da splitski i osječki KBC nisu odgovorili, podaci o respiratorima mogu se pronaći u medijskim napisima koji kažu da ukupno imaju 140 respiratora, dakle ukupno 550 respiratora. U zagrebačkoj bolnici Sveti Duh nalazi se 16 respiratora te je dio njih rezerviran za ostala kritična stanja. Ukupni izračun po dostupnim podacima pokazuju da je najviše 600 respiratora i za Covid pacijente i za ostale bolesnike.

Ministarstvo i Stožer tvrde da je u Hrvatskoj ukupno 850 respiratora, što znači da ih je u bolnicama koje nisu odgovorile još više od 250 tih uređaja. No, teško da je tako jer naprimjer Merkur, Sveti Duh, KBC Zagreb i Vinogradska, Covid pacijente šalju u KB Dubrava i u Kliniku “Dr. Fran Mihaljević”. Iz Vinogradske odgovaraju da ukupno imaju 41 respirator i da ih je 10 za Covid pacijente dok je 31 rezerviran za ostala teška stanja. Na respiratorima za Covid pacijente trenutačno nema nikoga.

U državi se na respiratoru trenutačno nalazi 240 ljudi, što ukazuje na to da je u upotrebi već polovica respiratora koji su dostupni samo za Covid bolesnike i sigurno će se morati napraviti preraspodjela respiratora po bolnicama. Kritično će biti stanje i s respiratorima koji trebaju ljudima u drugim teškim stanjima. Od početka pandemije, u OB Karlovac na respiratoru je bilo 18 pacijenata, od kojih je preminulo njih 13. Iz bolnice odgovaraju da je broj pacijenata premali za točnu statistiku koja bi pokazala kolika je stopa preživljavanja na respiratorima.

SADA ZNAMO I KADA BI PRVE DOZE CJEPIVA TREBALE STIĆI U HRVATSKU: ‘Mi smo spremni, lokacije su već utvrđene’

Stanje s respiratorima u manjim bolnicama u Hrvatskoj

Da imaju dostatan broj respiratora i kreveta, odgovara većina bolnica. U bolnici u Ogulinu navode da im fali četiri respiratora i 20 kreveta. U trenutku odgovaranja na upit u vinkovačkoj bolnici nisu imali Covid pacijente na respiratoru te ukupno imaju sedam stacionarnih respiratora.

U Bjelovaru su četiri pacijenta na respiratoru, a aparata je osam, dok je njih dodatnih osam rezervirano za ostala stanja. Ukupno pet uređaja ima požeška bolnica, s tim da na respiratoru nemaju nikoga, a isto je i u Pakracu, samo što je tamo četiri respiratora. Deset respiratora nalazi se u virovitičkoj bolnici te na njima nije niti jedan Covid pacijent dok kninska bolnica ima sedam respiratora i također nikoga na njima. Kritični pacijenti iz vukovarske bolnice šalju se u osječki KBC te imaju četiri stacionarna respiratora.

U pulskoj Općoj bolnici kritične slučajeve šalju u KBC Rijek, a na 18 respiratora trenutačno nemaju nikoga. U Ogulinu je četiri respiratora, no tamo isto nema nikoga, piše 24sata.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr