'KASNIMO S MJERAMA'

KOLARIĆ: ‘Sustav je probušen, imat ćemo i 5000 zaraženih dnevno i nemamo kontrolu. Ne vidim alternativu lockdownu’

‘Naš epidemiološki sustav praćenja trenutačno je malo, rekao bih, probušen i curi na sve strane. Imamo lokalno širenje epidemije i nije više pod kontrolom kao što je bilo’

Epidemiolog Branko Kolarić, inače i član Vladinog Znanstvenog savjeta, u RTL Direktu je govorio o aktualnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Komentirao je i slučaj smrti maturantice iz Splita koja je bolovala od teških kroničnih bolesti, a u vrijeme smrti bila pozitivna i na koronavirus.

Na pitanje koji su kriteriji da se proglašava smrt od koronavirusa, Kolarić je objasnio: “Da bi se netko klasificirao da je umro od korone, mora imati simptome koronavirusne bolesti, dakle osoba koja nema nekakvih težih kroničnih bolesti, obično to bude upala pluća, a osoba koja ima druge kronične bolesti, Covid bolest pridonese tome da osoba umre, što ne bi bez ove infekcije”, kazao je Kolarić.

‘Od korone u RH još nije umrla zdrava osoba bez teških komorbiditeta’

Kaže kako nije vidio izvješće preminule djevojke te da će liječnici klasificirati koji je točan uzrok smrti. Dodao je i da, koliko zna, u Hrvatskoj od korone još nije umrla zdrava osoba bez teških komorbiditeta. “Zdrava osoba i osoba mlađe životne dobi ne, ali u svijetu je zabilježeno”, rekao je epidemiolog.

Što se tiče vrhunca drugog vala zaraze, Kolarić je komentirao: “Nekakve procjene je nezahvalno davati, ovisno o našim kapacitetima za testiranje, ali ovo što sad bilježimo je eksponencijalni rast i ono što jako zabrinjava je popunjenost kapaciteta bolnica i zdravstvenog sustava. Dakle, to je sad točka koja je jako važna.”

‘Nemamo kontrolu’

“Naš epidemiološki sustav praćenja trenutačno je malo, rekao bih, probušen i curi na sve strane. Imamo lokalno širenje epidemije i nije više pod kontrolom kao što je bilo. Do kuda mogu ići brojke, ovisi. Ako bi se nastavilo ovim tempom, to može biti tri, četiri puta više nego što smo sada bilježili dnevno. Kada je ovako visok postotak zaraženih, onda treba povećati i kapacitet testiranja”, kazao je.

U lipnju je na RTL-u rekao kako ga ne bi iznenadilo da broj mrtvih do kraja godine bude i veći od 1500. Sada kaže kako se nada da to toga ipak neće doći. “I nadam se da ćemo prije toga povući ručnu kočnicu i zaustaviti širenje ove epidemije jer to svakako ne bi bilo dobro. Međutim, broj umrlih može se povećavati u idućim danima isto još tri-četiri puta više nego što smo imali do sada”, rekao je Kolarić.

‘Kasnimo s mjerama’

Zabrinut je jer se, kaže, kasni s mjerama. “Bio sam zabrinut i u kolovozu, ali zaista je tako kad se vidi da sa 300 novozaraženih osoba dnevno ulazimo u jesen. Dakle, ako ne zaustavimo to širenje, naš zdravstveni sustav će završiti na respiratoru”, zaključio je.

Povratak na Net.hr