KOJE NAS SVE MJERE ČEKAJU: / U Zagrebu se planira uvesti obveza nošenja zaštitnih maski, a okupljanja? Evo što se planira s njima...

Image
Foto: Pixsell

U svim županijama s novozaraženima zabranjuju se posjeti u bolnicama

24.6.2020.
7:01
Pixsell
Play logo

Jučer je potvrđeno 30 novih slučajeva zaraze, u ponedjeljak njih 19, a u nedjelju 18. Stožer uvjerava da je epidemija pod kontrolom te nije riječ o eksponencijalnom rastu. Kad su u ožujku zatvorene škole, parkovi i zabranjena javna okupljanja, bilo je svega 12 zaraženih. No sada, stožer najavljuje tek izoliranje staračkih domova, a razmišlja se i o ponovnom uvođenju obvezne samoizolacije za ljude koji dolaze iz Srbije, BiH te drugih zemalja s lošijom epidemiološkom slikom.

Ne bi se kažnjavalo, ali...

Ipak, kako doznaje Jutarnji, od ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, dr. Zvonimira Šostara, vjerojatno će gradski epidemiolozi uskoro zagrebačkom stožeru civilne zaštite predložiti obvezno nošenje zaštitnih maski u tramvajima i autobusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nenošenje maski u javnom prijevozu ne bi se kažnjavalo, ali osoba bez zaštite ne bi mogla ući u tramvaj ili autobus. Gužve, koje su bile uobičajene i prije potresa, sada su još veće s obzirom na to da centrom grada još ne voze tramvaji, pa u vrijeme odlaska i dolaska s posla, na Vodnikovoj preko koje ide velik dio prometa, nastaju strahovite gužve.

Organizatori će morati strogo poštivati mjere

No oni ne bi bili jedini kojima bi maska postala obvezna. I konobari bi, kao i prodavači u dućanima, također morali nositi zaštitne maske jer tako štite i sebe i druge. I konobari bi, kao i prodavači u dućanima, također morali nositi zaštitne maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne namjeravaju se zabraniti događaji na kojima se okuplja veći broj ljudi, ali organizatori će ubuduće, na temelju zadarskog slučaja, morati više brige posvetiti preporukama epidemiologa, poglavito onoj o distanci od barem metar i pol. Za sve sportske priredbe vrijedi pravilo da popunjeno ne smije biti više od trećine tribina, odnosno stadiona, što se u Zadru nije poštivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CAPAK SE OPET JAVIO IZ IZOLACIJE, PITALI GA OSJEĆA LI SE ODGOVORNIM ZBOG KORONA TURNIRA: /

'Morali smo početi popuštati život'

Image
CAPAK SE OPET JAVIO IZ IZOLACIJE, PITALI GA OSJEĆA LI SE ODGOVORNIM ZBOG KORONA TURNIRA: /

'Morali smo početi popuštati život'

Bez posjeta do daljnjega

OPET STROŽE MJERE: Capakova pomoćnica objasnila kako će točno izgledati nova pravila u Zagrebu i trima županijama te što je sada ‘esencijalno’

Play logo

Zbog većeg broja zaraženih jučer su zdravstvene ustanove dobile novi naputak ministra zdravstva, u kojem su sve bolnice obvezne osigurati određeni broj kreveta za oboljele od Covida-19. Za sve županije u kojima ima novooboljelih, uključujući i Zagreb, posjeta u bolnicama nema do daljnjega. Osim toga, sve mjere zaštite, što znači obvezno nošenje maski u bolničkom krugu i za zdravstvene djelatnike i za pacijente, i dalje su na snazi, kao i testiranje onih koji trebaju neku operaciju ili invazivnu pretragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo