JOŠ PRIJE 20 GODINA

KOJA JE SVRHA FAMOZNOG ISTRAŽNOG POVJERENSTVA? Sabor ga je prvi put osnovao ’96, također zbog Todorića… Znate li kako je sve završilo?

Prvo saborsko istražno povjerenstvo osnovano je 1996. zbog prve (javne) Todorićeve afere.  Iako se i tada pokazalo kako država nemilice pomaže privatnom Agrokoru, jedini rezultat je bila ostavka šefa robnih rezervi.

U teoriji, saborska istražna povjerenstva imaju moćnu ulogu: zakon propisuje da se mogu osnovati za svako pitanje od javnog interesa, posebno onih koje se tiču temeljnih vrijednosti Ustava, poput sloboda i prava čovjeka, zakonitosti rada državnih tijela, javnih službi i pravnih osoba te pitanja javnog morala a zakon im nalaže ‘utvrđivanje pravog stanja, svih odlučnih i drugih činjenica, važnih za utvrđivanje istine’.

U praksi, u pravilu su alati za političke obračune, a čak i ako otkriju nepravilosti, nikom ništa…

ŠEF POVJERENSTVA ZA AGROKOR: ‘Nema svetih krava! Ako treba, zvat ćemo i Milanovića i Karamarka, ali jasno je tko bi trebao doći prvi’

Prvo istražno povjerenstvo Sabor je osnovao u listopadu 1996., nakon što je te godine donesen zakon koji regulira njihov rad, a sve zbog afere u kojoj je Todorić bio glavni igrač.

Nestale stotine tisuća tona pšenice

Tada je Hrvatska je, morala interventno uvesti brašno po visokoj cijeni jer je robne zalihe odobrilo izvoz pšenice namijenjene domaćim potrebama. Nakon šet mjesci istrage i 20-ak saslušanih svjedoka Povjerenstvo kojim je predsjedao Vladimir Šeks, zaključeno je da su vodeći ljudi Državnog ravnateljstva lažno napuhavali zalihe žita kako bi ga bez javnog natječaja, ispod cijene, prodavali privatnim tvrtkama. Pri tome su višestruko prekoračivale ugovorene rokove skladištenja jer su čekale da cijene pšenice na vanjskom tržištu skoče, a čitav trošak skladištenja, utovara, prijevoza i špedicije te pšenice plaćala je država. U svemu je prednjačio Todorićev Agrokor.

Pojeo vuk magare…

Osim toga, Todorić je kasnio s plaćanjem otkupljene pšenice, pa se država morala dodatno zadužiti da bi kreditirala sjetvu. Utvrđeno je i da je Agrokor samo tijekom 1995. i 1996. izvezao 130.999 tona pšenice otkupljene iz robnih zaliha i prodao je na svjetskim tržištima za 19,8 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, ističe Jutarnji list. Povjerenstvo je podnijelo kaznene prijave protiv 50 osoba, što iz državnog, što iz privatnog sektora, koje su sudjelovale u tome poslu, ali Ivica Todorić i model njegova poslovanja ostali su neokrznuti.

Jedini rezultat je ostavka šefa Robnih zaliha i promjena propisa o robnim rezervama.

Povratak na Net.hr