Play ponuda

Koga će Jaca 'počistiti' iz Vlade?

shimmer fallback

Premijerka Jadranka Kosor najavila je kako će početkom 2010. dati priliku i drugim ljudima. Tragom toga svoje bi fotelje trebalo napustiti nekoliko ministara, ali i državnih tajnika.

30.12.2009.
8:56
Play ponuda

"U novoj godini dat ću priliku novim ljudima", izjavila je premijerka Jadranka Kosor za tjednik Globus.

Nastavak je to proljetne "priče" da s Božićem počinje "čišćenje" u Vladi, a kako sada stvari stoje, prvi bi trebao "petama dati vjetra" ministar prometa Božidar Kalmeta. Iako on, navodno, odlazi dragovoljno, njegov odlazak dogovoren još u vrijeme SDP-ove interpelacije na sastanku Kosor-Šeks-Kalmeta, a ostvarit će se "čim bude povoljan trenutak za to".

Kosor je posljednji sastanak s potpredsjednikom Vlade Ivanom Šukerom i Kalmetom održala na Badnjak i on je samo nastavak sastanka s početka prosinca. A još tada je Kosor, nakon nesreće na zagrebačkom željezničkom kolodvoru, odlučila da Kalmeta treba otići. Ipak, odlučeno je da ostane na svojoj funkciji do poslije predsjedničkih izbora.

Uz njega bi trebao odstupiti i ministar obrane Branko Vukelić, koji je na bolovanju zbog pretrpljenog srčanog udara. Iako bi se mogao vratiti u politiku, zdravstveni razlozi dobar su izgovor da se makne iz Vlade, a da u sjeni ostane upetljanost u aferu Brodosplit.

Pakiranje u Banskim dvorima moglo bi dočekati i ministricu bez portfelja Biancu Matković, koja je zadužena za praćenje pregovora s Europskom unijom. Budući da se kraj pregovora očekuje do sredine 2010., njezin će posao nestati, pa neće ni imati što raditi. K svemu tome, sve ovo vrijeme imala je i otvoreno neprijateljstvo s premijerkom, što joj nimalo ne ide u prilog.

Da iz Vlade ne bi otišli samo HDZ-ovi ministri, u proljeće bi deblji kraj mogao izvući i jedan koji zastupa koalicijske partnere. Ta će smjena ovisiti o prilikama, posebno u HSS-u, a najveće izglede za odlazak ima ministar turizma Damir Bajs.

No, uz ministre, u proljeće bi mogli "otrpjeti" i državni tajnici. Kako piše Večernji list, pojavile su se i priče, i to u samoj Vladi, o tome da nezavisni Tomislav Karamarko želi otići s mjesta ministra unutarnjih poslova, no neslužbeno se može čuti kako on o tome ne razmišlja. Štoviše , on je spreman na poziv premijerke ući u HDZ i stranački se angažirati.

Njegovim ulaskom u HDZ premijerka Jadranka Kosor ostala bi na dva nestranačka ministra, Ivanu Šimonoviću, koji pokriva pravosuđe, te najmlađem ministru u Vladi Đuri Popijaču, čiji je resor gospodarstvo.

Play ponuda
Play ponuda