POLICIJA SAMO PROLAZI...

KOD HNK ‘STRAŽARILI’ ZBOG MLADIH, A NA JARUNU IH NISU DIRALI: Provjerili smo kako izgleda masovni tulum kod Malog jezera

Ispred zagrebačkog HNK sinoć mladi nisu tulumarili jer ih je spriječila policija koja se tamo ‘ustoličila’, ali zato je na Malom jezeru na Jarunu bio masovni parti mladih koje policija nije ometala

Zagrebački HNK je proteklih tjedana, točnije vikendom, postajao odredište masovnog okupljanja mladih. Njihovo tulumarenje i ostavljanje hrpe smeća iza sebe sablaznilo je širu javnost pa se postavilo pitanje zašto policija ne odlazi tamo i ne rastjera mlade partijanere.

U drugim europskim državama takve scene su usred pandemije i dolaska novih sojeva doslovno nezamislive. S petka na subotu, kao sa subote na nedjelju, baš kao što je najavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, bile su pojačane kontrole spontanog okupljanja. Zbog toga su policajci patrolirali oko HNK, legitimirali mlade i sprječavali okupljanje.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Noć ispred HNK protekla je mirno ovog puta, no kako je bilo na Jarunu? Točno kao ispred HNK prije tjedan dana, a tamo je policija mirno prolazila kroz “rulju” mladih i nije činila ništa.

ISPRED HNK OPET JE SVE BILO PUNO POLICIJE I PROMETNIH REDARA: Dežurali kako se mladi ne bi okupljali

Jarunsko jezero kao ‘meka’ mladih partijanera

Prije nekog vremena studenti iz metropole otišli su nastaviti svoj tulum na Jarun, kod jednog od dva jezera, pa su tako u javnost izašle tvrdnje nekih studenata da im je policija osobno rekla da odu upravo tamo. “Tamo nas neće dirati”, govorili su studenti. Sudeći po onome što je naša novinarska ekipa snimila sa subote na nedjelju kod Malog jezera, čini se da su studenti u pravu. Zaista tamo mogu nesmetano tulumariti.

Približavanje tulumu na Jarunu
FOTO: Net.hrFoto: Net.hr
FOTO: Net.hr

“Već mjesec dana tisuće mladih u autima dolaze partijati i družiti se na Jarun. Kasnije iza njih ostaje hrpa smeća, jezero je puno stakla i razbijenih boca. Nije mi jasno zašto se toliko auta tamo pušta, osobito prije kada kafići nisu radili, a sada im je radno vrijeme samo do 22 sata. Nitko ih tamo ne dira. Ono što vidite ispred HNK je mala beba u usporedbi s onim što se vikendima navečer odvija na Jarunu”, rekao nam je izvor čiju smo informaciju odlučili slijediti i provjeriti.

Mjesto gdje je najviše mladih tulumarilo
FOTO: Net.hrFoto: Net.hr

Ekipa Net.hr-a posjetila je Malo jezero malo prije ponoći i tamo se zadržala skoro do 1 sat nakon ponoći. Hodajući prema jezeru, čuli smo da se približavamo vrlo glasnom tulumu. Uz glazbu, alkohol i dobro raspoloženje, na stotine mladih skupilo se na području Malog jezera pa bez maski i ikakve distance, bezbrižno tulumarilo. Cijelo područje vrvjelo je ljudima, ali i automobilima te taxi vozilima koja su stalno pristizala. Neki od partijanera otvoreno su pili kraj svojih automobila, puštajući glazbu dok im je otvoreni prtljažnik poslužio kao svojevrsni šank.

Policijski automobili samo prošli kroz rulju

K tome, naša ekipa je na jednoj snimci ovog jarunskog tuluma uhvatila i dva različita policijska automobila. Oni su u razmaku od par minuta prošli kroz masu mladih koji su plesali i zabavljali se na cesti.

FOTO: Net.hr
FOTO: Net.hr

Koliko smo mi vidjeli, policija se nije zaustavila, niti išta poduzela u vezi situacije na Jarunu, dok su s druge strane gotovo cijelu subotu i proveli ispred HNK.

Znanstvenik Ivan Đikić jučer je na N1 upozorio da su ovakva masovna okupljanja opasna zbog širenja zaraze te da će se posljedice tulumarenja mladih vidjeti kroz dva do tri tjedna. Dodao je da će ih mladi osjetiti.

U vezi događaja na Malom jezeru Jaruna sa 6. na 7. ožujak pitali smo zagrebačku policiju, ali i zatražili objašnjenje zašto jedna pravila vrijede za HNK, a druga za Jarun. Odgovor policije ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Povratak na Net.hr