HOĆE LI TO OSTVARITI? / Od tramvajskih pruga do bolnice u Novom Zagrebu: Evo što sve planira nova zagrebačka vlast

Sporazum između SDP-a i Možemo! u Zagrebu na pet stranica navodi 28 projekata koje planiraju ostvariti

18.6.2021.
8:17
Sanjin Strukic/PIXSELL

Nova gradska vlast u Zagrebu ima velike planove - gradnju novih staračkih domova, produljenje tramvajske pruge, poboljšanje biciklističkih staza, otvaranje prve bolnice južno od Save, povećanje broja parkirnih mjesta po kvartovima. Sve navedeno nalazi se u sporazumu između SDP-a i Možemo!, koji zajedno u Skupštini imaju 28 mjesta, a na pet stranica sporazuma zapisano je i 28 projekata koje misle ostvariti.

Zagreb bi, prema planu nove koalicije, ubrzo trebao zasjati u potpuno novom ruhu. Prioriteti su i dalje obnova od potresa, sanacija vodovodnog sustava i zatvaranje Jakuševca.

Promjene u gospodarenju otpadom

''Doći će do promjene u gospodarenju otpadom, o tome smo već govorili zato što je cilj u četiri godine zatvoriti odlagalište Jakuševac što zahtijeva neke predradnje, uspostave sortirnica i razdvajanje otpada, recikliranje otpada na što će građani biti motivirani iz razloga što će se i otpad plaćati samo po količini nerazvrstanog otpada'', rekla je za RTL Direkt Ivana Kekin, potpredsjednica Gradske skupštine.

Kreće se i u izgradnju novih domova za starije i nemoćne, budući da su postojeći puni, a liste čekanja sve duže.

''Smještaj se u domu sada čeka od nekoliko tjedana do nekoliko godina, ovisno o tome je li riječ o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, o kojoj usluzi je riječ. Cijene smještaja nisu svuda iste pa i o tome ovisi lista čekanja, tako da mislim da bi se trebalo voditi računa i o tome kada se razvija novi oblik smještaja'', rekla je Nataša Koražija, ravnateljica doma za starije.

Problem parkinga

U sporazumu između SDP-a i Možemo! piše da će se riješiti i jedan gorući problem - parking po kvartovima.

Napravit će se nova parkirna mjesta u dijelovima grada te će se uvesti kvartovsko zonsko parkiranje. U njemu će prednost zaista imati stanari koji tamo i žive. Također, pripremljeni su i projekti kojima je cilj poboljšanje i proširenje javnog prijevoza.

"Vi znate da nije izgrađen ni metar tramvajske pruge za vrijeme prošle vlasti, dakle tu će doći do proširenja biciklističkih staza, napravit će se biciklističke magistrale, a spojit ćemo i integrirat dijelova grada izgradnjom podvožnjaka zato jer je zapravo prugom grad rasječen na dva dijela'', izjavila je Kekin.

Obratit će se pozornost i na bicikliste. ''Projekt koji se veže za biciklističku magistralu pozdravljamo. Biciklisti u teoriji imaju puno staza, no većina tih staza je nacrtana na nogostupima, tu se ugrožava pješake, svodi se na minimalne koridore pješake i bicikliste na kojima bi se trebali kretati tako da je pravih biciklističkih staza jako malo'', kazao je Ivan Nemet iz Sindikata biciklista.

U nekim kvartovima u planu je i uvođenje zona takozvanog smirenog automobilskog prometa s ograničenjem brzine na samo 30 km/h. Time bi se trebala povećati sigurnost za pješake i bicikliste te istovremeno stvoriti grad s održivim prometom koji nije podređen samo automobilima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen