‘Ko ima zrno pameti zna da on ustvari obožaje Srbe

Rasprava je došla do usijanja. Jedna je ustvrdila da je Kerum šovinista. Druga je rekla da nije čovik šovinista nego poduzetnik. Treća je uzviknila da nije on ni šovinista ni poduzetnik nego da čovik, ka šta je i sam podvuka, jednostavno tako misli. Četvrta je zaprepašteno uzviknila: ‘Kerum misli?!’

Mater mi se bila okladila sa susidon da će Kerumov nastup kod Ace potuć sve rekorde gledanosti i da će možda čak bit gledaniji od Sulejmana Veličanstvenog i, ka i obično, dobila je okladu.

Da je barem rekao lijeva…

Tako da smo sad načisto ko je tu ustvari veličanstven. Idućih dana će, naravno, svi mediji bit puni tekstova i komentara u vezi tog nastupa, ali meni je najvažnije šta će reć ekipa isprid zgrade. Tu ekipu čine suside iz kvarta šta svaku večer sidu na zidiću i komentiraju sva hrvatska dnevno-politička zbivanja. Šta one zaključe, to ti je ka “amen”. Zadnjih dana najčešće najavljuju smak svita, a za to je kriv premijer. Po procjeni ekipe sa zidića, čim je Milanović počeja učestalo citirat Bibliju, to je najbolji znak da nam se crno piše. Jer kad vjernik zaziva Boga i recitira Bibliju, to je ka, amo reć, normalno, ali kad to radi neko ko službeno nije vjernik, jasno je da nam kataklizma kuca na vrata. Otkad je ono poručija seljacima: “Dabogda mi se desna ruka osušila ako vas zaboravim”, sve babe iz kvarta prate premijerove nastupe i potajno mu škilje u desni rukav. Složne su u tome da bi mu bilo bolje da je malo preformulira citat iz Biblije i zakleja se na livu ruku, jer da kako će potpisivat važne dokumente kad uđemo u Europu ako mu se desna ruka, ne daj bože, osuši. Tu su se bile malo i posvađale pošto su neke tvrdile da zakletva ne važi jer on glumata i ulizuje se seljacima, dok su druge tvrdile da je čovik samo iskren i da je, šta se njih tiče, Milanović najveći kršćanski mistik u Hrvata.

Babe se pristravile

Bez obzira koliko njegovi poljoprivredno-ekumenski istupi djelovali čudno, kvartovsko vijeće se do kraja pristravilo tek kad je rečenoga premijera u Acinoj emisiji pohvalija i sam Kerum. Tu su jednoglasno zaključile da je cili svit otiša kvragu i da nam ovaj put nema spasa. Gradonačelnik ne samo da nije reka nijednu ružnu rič na račun aktualne vlasti, nego je još istaka kako su zadržali kreditni rejting Hrvatske. Dobro, izrazija je donekle i čuđenje po tom pitanju, ali ih je u biti pohvalija. To je izazvalo novu prepirku među babama. Pola ih je bilo uvjereno u to da sad tu i Kerum glumata i da je pohvalija Vladu samo zato šta je ciknija, to jest propa, pa se ulizuje i nada pomoći od iste. One druge su pak sigurne da su se njih dvojica našla po vjerničkoj liniji. Tako da kad Kerum napravi oni ogromni križ na Marjanu, kažu, neće bit čudno ako sam Milanović glavom i bradom i desnom rukom dođe prisić vrpcu.

‘A žene moje, glupe li ste’

Naravno, kako je diskusija napredovala, bilo je neizbježno dotaknit i temu Kerumovog odnosa prema Srbima. Opet se kvartovsko vijeće sa zidića podililo na dvi struje. Kako babe baš i ne barataju nekim pojmovima, rasprava se zakomplicirala i došla do usijanja. Jedna je ustvrdila da je Kerum šovinista. Druga je rekla da nije čovik šovinista nego poduzetnik. Treća je uzviknila da nije on ni šovinista ni poduzetnik nego da čovik, ka šta je i sam podvuka, jednostavno tako misli. Četvrta je zaprepašteno uzviknila: “Kerum misli?!” Peta je pogledala prema nebu i zavapila: “Dabogda mu se ćer udala za Srbina!” Na to su se ostale počele ustravljeno križat, i ko zna kako bi to završilo da jedna nije iznebuha izrekla skoro pa bogohulnu misao: “A žene moje, glupe li ste. Pa svako ko ima zrno pameti u glavi, zna da Kerum ustvari obožaje Srbe.” Babe su skoro kolektivno popadale sa zidića.

“Jesi l’ ti normalna, a? Odakle ti je to palo na pamet?!”

“Evo odakle. Je li Kerum lipo reka i pohvalija Vladu šta je očuvala kreditni rejting?”

“Pa dobro, je, ali kakve to sad veze ima sa Srbima?”

“A kako nema? Je li posli toga ustvrdija kako sve banke u Hrvatskoj, a i šire, drže u stvari Srbi?”

“Pa… je.”

“Dakle, ako financije u Hrvatskoj drže Srbi, a Hrvatska je očuvala kreditni rejting, ko je za to zaslužan?”

Sad je isprid nje sidilo ušokirano kvartovsko vijeće otvorenih usta, ali sa očitim znakovima iznenadnog prosvitljenja na facama.

On to samo misli

“Ha! Znan da vam je to teško izgovorit, ali Hrvatski kreditni rejting su ustvari spasili Srbi! A Kerum, čovik iz naroda kakvi je, ne zna lipo izrazit emocije, šta nije razlog da ga se krivo tumači i napada. Ovo je on na suptilan način izrazija svoju nadu u pomoć sa srpske strane. I šta tu ima loše? Je l’ ga zato triba razapinjat? Eto kakvi smo mi narod, čim neko počne širit ideju o ljubavi i miru, svi udri po njemu! Uostalom, šta god vi mislile o njemu, on je ipak naš gradonačelnik.”

“Nije on gradonačelnik”, otpovrne joj jedna.

Sad je na ovoj bija red da ostane otvorenih usta.

“Kako to misliš, nije on gradonačelnik? Nego šta je?”

“Nego on tako samo misli!”

Povratak na Net.hr