BEŠĆUTNE OBAVIJESTI NA GROBLJU

KNINSKI SRBI BIJESNI: ‘Ovo je nastavak etničkog čišćenja, žele nas trajno izbaciti iz povijesti’

Dio Kninjana, mahom Srba je na grobovima dočekala obavijest koja ih obaviještava o nepodmirenom dugu te prijeti kako će grobno mjesto ustupiti nekom drugom.

“Ovo grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnicam za isto nije plaćena grobna naknada 10 godina. Temeljem te činjenice, a sukladno članku 14 Zakona o grobljima (NN19/98, 50/12) ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovo dodijeliti na korištenje”, poruka je gradske tvrtke “Čistoća i zelenilo”. koja je mnoge Kninjane dočekala na gorobima za blagadne Svih svetih i Dušni dan, piše Slobodna Dalmacija.

Osim što su obavijesti, tvrde Kninjani, mahom osvanule na pravoslavnim grobnicama, u “Čistoći i zelenili” nisu vodili računa ni o elementarnom – jesu li doista svi kojima se prijeti oduzimanjem grobnog mjesta doista “neplatiše”. Porukama su “obilježeni” i vlasnici koji uredno plaćaju naknadu gradskoj tvrtki.

GALOPIRAJUĆE ISELJAVANJE: Iz Knina u zadnje tri godine otišla petina stanovništva!

Za mene je to novo obilježavanje

“Malo kad sam bio tako bijesan kao taj dan, kad sam s cijelom obitelji došao na groblje i ugledao tu sramotnu obavijest. Otkud to ako sve svoje obveze uredno podmirujem, nikome nisam dužan ni za što, pa ni za grobljansku naknadu. Koliko sam vidio, “plakatirali” su uglavnom pravoslavne grobnice, doduše i nešto katoličkih, ali vrlo malo. Za mene je to novo obilježavanje, nova diskriminacija na nacionalnoj osnovi, valjda s ciljem da se redigira povijest i iz nje trajno izbace Srbi kao da nikad na ovim prostorima i nisu živjeli” ogorčen  Dragoljub Čupković, koji je novinarima Slobodne Dalmacije pokazao i uredno plaćene uplatnice.

Direktor “Čistoće i zelenila” Miroslav Zorić izrijekom tvrdi “kako su navedene obavijesti ostavljene isključivo na grobnim mjestima koje u grobljanskoj evidenciji, odnosno grobnom očevidniku, nemaju evidentiranog korisnika”.

“S obzirom da je za većinu grobnih mjesta na kojima su ostavljene obavijesti prošlo i više od dvadeset godina da nemaju korisnika, te da se nitko nije javio u Upravu groblja, osnovni cilj “Čistoće i zelenila” ovim obavijestima jest potaknuti osobe koje su imale pravo korištenja označenih grobnih mjesta da se jave radi reguliranja tog prava, odnosno kako bi se upisali u evidenciju te nastavili nesmetano koristiti svoja grobna mjesta” ističe Zorić. Obzirom na sugovornike koji su uredno platili (za što imaju i dokaz), priznaje da je moguće da se “omaškom obavijest ostavila na pogrešnom grobnom mjestu”. Ali, ispričao se nije…

Tu vam je broj, ali nitko ne odgovara

Ako je namjera bila potaknuti one koji godinama ne plaćaju grobno mjesto, uglavnom zato što u Kninu više i ne žive, pa su ih “obavijestima” nakanili presresti na groblju jedan dan kada će najvjerojaratnije doći upaliti svijeću za svoje pokojnike, postoji jedan “mali” problem.

Na spornim “obavijestima” bili navedeni telefonski brojevi direktora, računovodstva i financija tvrtke, pravne službe, tajnice, voditelja groblja i referenta grobljanskih usluga u “Čistoći i zelenilu”, ali oni radi kojih su rečeni brojevi naznačeni nisu tri dana mogli ama baš nikoga kontaktirati jer gradska uprava nije radila.

Točno znaju omjer katolika i pravoslavaca

No Zorić ustraje u tome kako nema riječi o nacionalnoj diskriminaciji.
“U grobljanskoj evidenciji ne postoji podjela između ukopanih, kao ni između korisnika na osnovi njihove vjere, nego samo činjenica tko je ili nije platio godišnju grobnu naknadu od 130 kuna” izjavio je Miroslav Zorić.

No gradska uprava točno zna koliko je katolika a koliko pravoslavaca dobilo obavijesti.

Iz kninske gradske uprave odbacili su bilo kakve insinuacije da su ostavljali obavijesti o neplaćanju grobne naknade samo na pravoslavnim, ne i na katoličkim grobovima, izvijestivši da su takve obavijesti na kninskom Gradskom groblju ostavljene na 77 pravoslavnih i 65 katoličkih grobnih mjesta, te na polju na kojem su sahranjeni pokojnici raznih vjera.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr