KAZALIŠTE I SMETLIŠTE

KLINCI OSTAVLJAJU NERED, ALI PRAVI KRIVCI ZA SMEĆE ISRED HNK I JARUNA – ŠUTE: ‘Nemamo mi problema sa skupljanjem i bacanjem…’

Hrpe boca i čaša, vrećica, kartonske ambalaže, ostataka hrane, ali i fekalija te uništenog javnog inventara kod zagrebačkog HNK nakon masovnih okupljanja mladih vikendom ostavljaju ružnu sliku. Čistači redovito čiste svo to smeće, ali iz Čistoće se zasad ne izjašnjavaju o tome hoće li ondje postaviti još kanti ili kontejnera za smeće

Otkako su u Hrvatskoj zbog širenja koronavirusa na snazi protuepidemijske mjere koje uključuju i zaključane kafiće i klubove, mladi traže načine i prostore kako i gdje da utaže želju za izlascima i zabavom. Isprva, tijekom lockdowna prošloga proljeća, najpopularnija su okupljališta bile benzinske postaje gdje se moglo kupiti piće i cigarete, ali i uobičajena mjesta poput klupa u “parkićima”.

Nakon prošloljetnog “otključavanja” i povratka u donekle normalnu životnu kolotečinu, jesenas se epidemija ponovno razmahala i mjere su ponovno bile postrožene, a kafići i klubovi zatvoreni. Već i prije toga, mladi u Zagrebu počeli su se masovnije okupljati petkom i subotom uvečer na prostoru oko Hrvatskog narodnog kazališta, a zatim i kod Studentskog doma “Stjepan Radić” kraj Save te na Jarunu ili na Kajzerici. Pirom su poručivali: “Mjesecima je sve zatvoreno, ovo nam je ispušni ventil.”

ŠTO OSTAJE IZA TULUMA NA JARUNU? Kažu, partijaju iz inata mjerama Stožera. A koje je objašnjenje za ovo?

Ružni jutarnji prizori kod HNK

Ta su okupljanja prolazila bez većih incidenata, iako su na platou ispred HNK u nekoliko navrata intervenirali covid-redari i policija. A jedno od zajedničkih obilježja tih spontanih partyja bili su ružni prizori gomila smeća koje su ostajale oko HNK i kod Jarunskog jezera i zgražavale jutarnje šetače i javnost putem društvenih mreža.

Hrpe boca i čaša, vrećica, kartonske ambalaže, ostataka hrane, fekalija, uništen javni inventar… sve je to ostavljalo ružnu sliku. Kulminacija tih ružnih prizora nakon uglavnom miroljubivih i veselih tuluma uslijedila je u rano jutro prošle subote kada su kod HNK “osvanule” dosad najveće gomile smeća koje su ostale iza partijanera okupljenih prethodne večeri.

STOTINE MLADIH SINOĆ JE OPET TULUMARILO KOD HNK, IZBILA JE I TUČNJAVA ’10 NA 10′: Prostor oko kazališta jutros je ovako izgledao

foto: Facebook / HRT Radio Sljeme

Više smeća iziskuje više kanti

Prizori su izazvali lavinu žestokih kritika, ali ubrzo su stigla i objašnjenja nekih s lica mjesta koji smatraju da na prostoru oko HNK ostaje mnogo smeća jer naprosto nema dovoljno kanti i kontejnera u blizini. Pa je, primjerice, jedan 19-godišnjak pisao Čistoći, podružnici Zagrebačkog holdinga, iznijevši prijedlog za rješenje tog problema.

“Većina ljudi nema problem sa skupljanjem i bacanjem vlastitog otpada. Problem se nalazi u nedostatku kontejnera na već spomenutoj javnoj površini. Smatram kako je rješenje povećati broj raspoloživih kontejnera na prostoru HNK-a u svrhu smanjenja udaljenosti koju prisutni moraju prijeći kako bi bacili otpad”, napisao je.

MLADI ODGOVORILI NA KRITIKE ZBOG NEREDA KOD HNK-A: ‘Većina nema problem s bacanjem vlastitog otpada. Problem je u nečem drugom’

Čekamo odgovor iz Čistoće

Potaknuti ovim problemom koji, očito, eskalira iz vikenda u vikend, obratili smo se Čistoći. Otamo se do danas nisu baš previše izjašnjavali o gomilama smeća kod HNK ili, recimo, na Jarunu nakon tih vikend-tuluma. Kada su lani u listopadu koronapartyji kod HNK postali masovniji, a gomile smeća sve veće, iz Čistoće su tek poručili da “pojačavaju ophodnje” te “već rano ujutro počinju s čišćenjem prostora”. No, nisu ništa kazali u vezi mogućeg postavljanja dodatnih kanti za smeće pa čak i kemijskih WC-a.

Stoga smo se obratili Čistoći s pitanjima smatraju li da je kod HNK te oko Jarunskog jezera dovoljno koševa i kanti za smeće te postoji li propis koji određuje njihov broj po jedinici površine. Također smo pitali planiraju li na spomenutim lokacijama postaviti više koševa, odnosno kanti ili čak kontejnera za smeće.

Do objave ovoga teksta nismo dobili odgovore iz Čistoće, a objavit ćemo ih čim stignu.

HRPA MLADIH, GLAZBA I CUGA: Evo kako je sinoć izgledao prostor ispred zagrebačkog HNK

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr